Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Félidőben az ócsai altisztképzés

Szöveg: Gál József tartalékos százados | Fotó: Susánszki Attila zászlós és a szerző |  2022. június 9. 15:37

Hat hét elteltével a félidejéhez érkezett az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság (MH TTP) által szervezett, az MH Ludovika Zászlóalj ócsai kiképzőbázisán megrendezett, április 19-én kezdődött, keresztféléves altiszti alaptanfolyam.

20220608-altisztkezpes  (1)

„A korábbi képzésünk is megfelelő volt. De a világ változik, a kihívások változnak, így az altisztképzést az elmúlt években fejlesztettük, modernizáltuk, ugyanis hiányzott belőle az élethosszig tartó tanulás folyamata, amely ma már elengedhetetlen. A modern haderőhöz modern gondolkodású altiszti kar kell” – szögezte le Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa a Spirit FM Katonadolog című műsorában, februárban.

Ezen modernizációs folyamat részeként - az MH TTP szervezésében, az MH Ludovika Zászlóalj ócsai kiképzőbázisán - április 19-én kezdődött az a keresztféléves altiszti alaptanfolyam, ami hat hét elteltével a félidejéhez érkezett. A hivatásos, szerződéses és önkéntes területvédelmi tartalékos katonákból álló kiképzendő alegység tagjainak a kurzus végére a munkájukat hatékonyan ellátó altisztekké kell válniuk. Ehhez széleskörű ismeretekkel és tapasztalattal kell rendelkezniük, mivel olyan feladatokat látnak el, amelyek eredményes végrehajtásánál az itt megszerzett tudás hasznosítására van szükség.

20220608-altisztkezpes  (2)

A tanfolyam kiképzői az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezredtől, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezredtől, valamint az MH Katonai Rendészeti Központ érkeztek. A kurzus első hat hetében tereptan, fegyverismeret,éleslövészet, menetgyakrolatok, egészségügyi, valamint alegység vezetési-irányítási foglalkozások vártak a kiképzendőkre.

Az eredményes feladatvégrehajtás érdekében a kiképzők minden foglalkozás végén összegzik a látottakat, értékelik a végrehajtók teljesítményét, felhívva a figyelmet az előforduló hibákra. A kiképzendőknek lehetőségük van külön konzultációkra is, amivel a tanulás folyamata felgyorsítható. A kiképzők munkáját segíti a hetente írásban történő számonkérés, hiszen így pontosan nyomon követhető a résztvevők fejlődése.

Az alaptanfolyam második felében - még a július 8-ai záróvizsga előtt - széles körű harcászati ismereteket és vezetés-irányítási ismereteket szerezhetnek a kiképzendők.

20220608-altisztkezpes  (3)