Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Félkatonai erő létrehozásával vádolja az ellenzéket a kormány

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 28. 18:32

A grúz belügyi tárca azt közölte május 27-én, pénteken, hogy az ellenzék félkatonai szervezetet hozott létre Miheil Szaakasvili elnök kormányzatának megdöntésére, s ennek alátámasztására közzétette egy ellenzéki személyiség vallomását is. Sota Utiasvili, a minisztérium elemző csoportjának vezetője azt mondta, hogy a leleplezéssel fegyveres puccsot akadályoztak meg. Cáfolta ugyanakkor, hogy már vádat emeltek volna az ügyben. A vizsgálat még tart – mondta.

Átadtak a Rusztavi-2 televíziónak egy olyan videót is, amelyen Nino Burdzsanadze volt parlamenti elnök Nemzetgyűlés elnevezésű ellenzéki mozgalmának vezetői – köztük Burdzsanadze férje, Badri Bicadze, valamint Gija Ucsava nyugállományú tábornok és egy Irakli Batiasvili nevű tisztségviselő – arról beszélnek, hogy harcedzett katonákból álló több ezres egységet szerveznek a rendőri erők megtámadására.

„A tömeg által támogatott háromezer tapasztalt és szervezett harcost lehetetlen lesz legyőzni" – mondja Batiasvili a felvételen, amely rejtett kamerával készült egy étteremben.

A képsorokat másfél nappal az után hozták nyilvánosságra, hogy a rendőrség csütörtökre virradóra szétverte az ellenzék napok óta tartó tiltakozását.

Bejátszották Ucsava tábornok vallomását is, amelyben a Szaakasvili távozását követelő ellenzéki tiltakozások első napján őrizetbe vett férfi arról beszél, hogy több mint 3 és fél ezer, botokkal és védőpajzsokkal felszerelt emberük van. Ucsava azt is mondja: egyik fegyveres csoportjuk ott volt a múlt héten kezdődött megmozdulásokon, hogy „ha kell, tüzet nyissanak a rendőrökre"".

Nino Burdzsanadze az ellenzék „lejáratását" célzó kampánynak nevezte a bejelentést. „Hipotetikus dolgokról lehet beszélni, nem tettünk semmi törvénybe ütközőt" – nyilatkozta a francia hírügynökségnek.

A grúz rendőrség már csütörtökön nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen állítólag Burdzsanadze és fia beszél annak lehetőségéről, hogy „polgárháborút" robbantanak ki a tbiliszi rezsim destabilizálására.

A 2003-as „rózsás forradalommal" hatalomra jutott Nyugat-barát Szaakasvilit ellenfelei azzal vádolják, hogy önkényuralmi rendszert kényszerít a dél-kaukázusi volt szovjetköztársaságra. A rezsimnek soha nem volt igazi kihívója az ellenzék, amely többször is hiába próbálta lemondásra kényszeríteni a vezetést, például az Oroszországgal 2008 augusztusában vívott rövid háború nyomán kialakult válság idején.

Címkékvizsga