Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészítik a készenléti alegységet

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. december 2. 7:02

A Koszovóban állomásozó erők tevékenységének támogatására megalakított készenléti alegység kiképzése zajlik az év végén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi laktanyájában.

IMG_0519vf_mod

A KFOR (Kosovo Force) a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói nemzetközi békefenntartó haderő, amelynek feladata - a válságkezelési és békefenntartó tevékenységgel összhangban - a biztonság és a rend, valamint a mozgásszabadság fenntartása Koszovóban.

A koszovói békefenntartó műveletben történő magyar katonai szerepvállalásról szóló kormányhatározat alapján, 2022. december 31-ig felállították az MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóaljat, amely Magyarország területén történő készenléti szolgálat ellátásával, szükség esetén helyszínen való részvételével támogatja a NATO vezetésű műveleteket. A hódmezővásárhelyi 62. Lövészzászlóalj katonái október végén kezdték meg a készenléti feladatok ellátására történő felkészülést, azóta folyamatosan zajlanak a kiképzések. A központi felkészítéseket követően a zászlóalj manőver századai megkezdték a tömegkezelési eljárások (Crowd and Riot Control – CRC) begyakorlását is.

IMG_0559vf_mod

A CRC foglalkozásokon először mindenkinek meg kellett tanulnia az egyéni technikákat, a pajzs fogását, a hárításokat, illetve az ütéseket és csak ez után lehetett elkezdeni a kötelék szintű gyakorlásokat, ahol a parancsnoki munkára már nagyobb hangsúly került. Alájátszók segítségével tették próbára a katonák felkészültségét, hogy nyomás alatt is képesek legyenek a manőverek végrehajtására. Begyakorolták - többek között - az akadályok leküzdését, a gyúlékony anyaggal töltött palackokra (Molotov-koktél) történő reagálást, illetve az agresszív tömeg kezelését is.

IMG_0633vf_mod

Tóth Péter hadnagy, a 62. Lövészzászlóalj szakaszparancsnoka elmondta: korábban már részt vett a koszovói misszióban, így tudja, hogy mire kell felkészítenie a katonákat. A szakaszának egy része még nem járt Koszovóban, így a felkészítésen hangsúlyt fektettek a műveleti terület ismertetésére is. „A szakasz nagyon motivált a kiképzési foglalkozások során. A feladatok teljesítése még nem tökéletes, de folyamatosan javítjuk a felmerülő hibákat” - hangsúlyozta a hadnagy.

A tartalék zászlóalj a készenléti szolgálat ellátást 2022. január elsején kezdi meg.