Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészülés a NATO CREVAL-ellenőrzésre

Szöveg: Búz Csaba főtörzsőrmester |  2012. március 21. 12:28

Gépjármű-vezetési gyakorlaton vett részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségének kijelölt állománya, melynek célja: felkészíteni és kiképezni a katonákat a beosztásukhoz rendszeresített haditechnikai eszközök hatékony kezelésére.

Ebben az évben a 62. Lövészzászlóalj NATO CREVAL-ellenőrzésre (Combat Readiness Evaluation of Land Headquarters and Units – a NATO Szövetséges Európai Főparancsnokságának alárendeltségébe tartozó, szövetségi műveletekre felajánlott és kijelölt zászlóaljszintű szárazföldi alegységek alkalmazási készenlétének felmérési és értékelési rendszere) készül, amelyhez szükséges a beosztott gépjárművezetők osztályba sorolása, illetve a lejárt fokozatok megvédése, meghosszabbítása.

A gyakorlat hosszú távú vezetéssel kezdődött – Hódmezővásárhelyről indulva Szentesen keresztül Sándorfalvára –, melynek során a harcjárművek, tehergépjárművek és terepjáró személygépkocsik vezetőinek oszlopban történő haladását figyelték. A záró feladat a helyszínen kiépített akadályok (emelkedő, fedezékbe történő beállás, szennyezett terep) leküzdése volt.

Tótok Ádám százados, a gyakorlat vezetője elmondta: „Az értékelés elméleti és gyakorlati részből áll. Az oktatandók először technikai és KRESZ-ismeretekből vizsgáznak egy tesztlapon. A vizsga másik felében az akadálypályán osztályoznak az oktatóvezetők – akik ekkor már csak mint megfigyelő személyek vesznek részt – és a döntnökök. Többfajta osztályos fokozat létezik, amelyek között lényeges eltérések vannak: személyt szállítani például csak minimum másodosztállyal lehet."

 
 

 Fotó: A szerző felvételei