Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészült a misszióra az MH EUFOR Kontingens következő váltása

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, Dömsödi Richárd és a szerző |  2021. december 27. 9:11

Számos, a missziós felkészüléshez elengedhetetlen katonai mozzanatot hajtott végre az MH EUFOR Kontingens több katonai szervezetből – köztük az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonáiból - álló következő váltása az MH Bakony Harckiképző Központ újdörögdi kiképző bázisán.

20211223-eufor-felkeszules (20)

A High Voltage 2021 gyakorlat célja az volt, hogy az MH EUFOR Kontingens 26. váltásának misszióba készülő katonái számot adjanak a békefenntartó műveletek ismereteiből. A zárógyakorlaton lőgyakorlatot és tömegoszlatást is végre kellett hajtaniuk a bosznia-hercegovinai békefenntartó misszióba készülők.

A zárógyakorlaton – amit Vokla János ezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnoka is figyelemmel kísért a helyszínen - felmérték a parancsnoki állomány jártasságait. Előtérbe kerültek az útvonal- és gépjármű ellenőrzési feladatok, valamint  a járőrözési tevékenység, de a katonákkal begyakoroltatták a készenléti szakaszok kirendelését, a terület- és határzárást, valamint a tömegkezelési módokat, az objektumvédelmet, a szállítmány- és a VIP-személy kísérését. Végül egy elképzelt helyzetet is modelleztek a katonák, amely során kiserejű ellenséggel kellett felvenniük a tűzharcot.