Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészülten várja a telet a Magyar Honvédség

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: archív illusztráció |  2021. december 22. 7:22

Elvégezték a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszerbe tartozó katonai szervezetek alárendeltségébe tartozó munkacsoportok felülvizsgálatát, amelynek eredményeként kijelenthető: a Magyar Honvédség felkészült a téli időjárás következében esetlegesen bekövetkező katasztrófahelyzetek, veszélyhelyzetek elhárítására. Honlapunknak nyilatkozva Tóth Csaba ezredes, a Magyar Honvédség Parancsnokság, Hadműveleti Csoportfőnökség, Műveleti Biztosító Főnökség főnöke elmondta: adott esetben a rendszer gyorsabban tudna reagálni, mint a 2013-mas hóhelyzet idején.

20211220-teli-veszelyhelyzet (1)

Az átfogó ellenőrzés november közepe és december eleje között zajlott és azt vizsgálta: vajon megfelelően felkészültek-e a katonai szervezetek és munkacsoportok a téli időjárás által esetlegesen okozott katasztrófa-helyzetre?

„Meggyőződtünk többek között arról, hogy a rendkívüli veszélyhelyzetre, katasztrófahelyzetre milyen módon, hogy tudnánk reagálni. Ellenőriztük, hogy a kiépített szolgálati rendszeren keresztül milyen a különböző operatív csoportok riasztási helyzete, mennyi idő alatt képesek előkészíteni a feladatvégrehajtást. Megszemléltük, hogy mennyire felkészült a kijelölt állomány, illetve, hogy a kijelölt technikai eszközök - mind a szárazföldiek, mind pedig a légierőhöz tartozóak - milyen állapotban vannak. A vizsgálat során az is lényeges szempont volt, hogy a veszélyhelyzet felszámolásában résztvevő katonák számára rendelkezésre áll-e a megfelelő mennyiségű és minőségű védőfelszerelés, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy ilyen helyzetekben is helyt tudjanak állni” – világított rá az átfogó vizsgálat egyes részleteire Tóth Csaba ezredes. Mint mondta: az ellenőrzés minden napján készül rövid jegyzőkönyv, melyet rögtön az adott katonai szervezettel is ismertetnek, illetve mellékelnek a Magyar Honvédség parancsnoka elé terjesztett összefoglaló jelentéshez is. Az összkép egyébként Tóth Csaba ezredes szerint pozitív.

20211220-teli-veszelyhelyzet (2)

„Néhány apróságot itt-ott pontosítanunk kellett, de olyan esettel nem találkoztunk, hogy felsőbb szintről azonnal beavatkozásra lenne szükség, mert az adott szervezet nem tudja elérni a kitűzött célokat. Ez azt jelenti, hogy a szervezetek vezetői komolyan vették az alkalmazási tervekben meghatározott feladatokat, komolyan vették a felkészülést, megfelelnek a kritériumoknak. A Magyar Honvédség rendelkezik a megfelelő eszközökkel és kijelölt, felkészített állománnyal, hogy a lakosság és az értékek védelme érdekében szükség esetén egy téli veszélyhelyzetben segítséget nyújtson” – húzta alá az ezredes.

Ha tehát adott esetben a kormány által működtetett operatív törzs úgy döntene és a haderő megkapná a felkérést, az Integrált Műveleti Központ azonnal bővített létszámmal kezdené meg működését.

20211220-teli-veszelyhelyzet (3)

„A gyorsabb és hatékonyabb működés érdekében 2018-ban átalakítottuk a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszert. Körzeteket hoztunk létre és körzetfelelős szervezeteket jelöltünk ki, akik lokálisan felelősek az adott feladatok végrehajtásáért. A kijelölt katonai szervezetek vezetői kapcsolatban állnak a megyei védelmi bizottságokkal, áttételesen kormánymegbízottakkal is, így szükség esetén akár az ő kérésüknek megfelelően is be tudnak avatkozni. Noha 2013-ban a Magyar Honvédség példásan kezelte a kialakult rendkívüli helyzetet, most még annál is gyorsabbak, hatékonyabbak lennénk” – közölte az ezredes. Hozzátette: az akkori veszélyhelyzetben különösen nagy segítséget nyújtottak azok a speciális honvédségi eszközök, amelyek egyedüliként tudtak eljutni például az Északi-Középhegység teljesen eljegesedett kis utakon azokhoz a településekhez, ahol a téli időjárás megrongálta az elektromos vezetékeket. A lánctalpasokon utazó civil szakemberek csakis így tudták felszámolni a keletkezett károkat, így állhatott helyre a létfontosságú áramszolgáltatás. Reméljük, azért ilyen beavatkozásra az ajtón kopogtató télen nem lesz szükség…

Címkék
Kapcsolódó cikkek