Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fellobbant a szeretet lángja

Ünnepi gyertyagyújtás az alakulatoknál

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. december 21. 7:47

Mint ahogyan az alábbi összeállításunkból kiderül, az elmúlt napokban a Magyar Honvédség több alakulatánál, katonai szervezeténél is meggyújtották a negyedik adventi gyertyát. (Cikkünket folyamatosan frissítjük!)

MH Kinizsi Pál 30. Kinizsi Pál Páncélozott Gyalogdandár

Az idei év végéhez közeledve az adventi koszorú utolsó két gyertyáját is meggyújtották a hódmezővásárhelyi helyőrség kápolnájában.

Cseh Balázs alezredes, az alakulat megbízott törzsfőnöke osztotta meg a résztvevőkkel az adventi időszakkal kapcsolatos gondolatait. „A gyertyák meggyújtása az ünnepi időszak közeledtét jelzi és itt a lehetőség arra, hogy a családdal több időt töltsünk. Azt kívánom, hogy az elkövetkező napokban mindenki azzal tudjon foglalkozni, ami örömmel és boldogsággal tölti el, mert akkor a következő évet lelkileg feltöltődve tudja elkezdeni” – hangsúlyozta az alezredes.

Ezt követően Alácsi Ervin alezredes, katolikus tábori lelkész elmondta, hogy tulajdonképpen a karácsony a fénynek az ünnepe, hiszen amikor egyre hosszabbak az éjszakák, akkor várjuk a fényességnek és ezzel együtt a lélek melegségének az újjászületését is.

Az adventi koszorú utolsó két gyertyájának meggyújtását követően a Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar kvartettjének előadását hallgatták meg az ünnepségen résztvevők.

Szöveg: Búz Csaba százados
Fotó: Kis Csenge őrmester

* * *


Szentendre


A négy szentendrei alakulat állományának részvételével tartottak közös karácsonyi ünnepséget a Görgey laktanya művelődési házában. A helyőrség adventi koszorúján a negyedik gyertyát Tóth Barnabás ezredes, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság törzsfőnöke gyújtotta meg.

A Szentendre Városi Óvodák Óvoda Központ óvodásai karácsonyi műsorral kedveskedtek a laktanya dolgozóinak: dalokat énekeltek, verseket mondtak és táncos műsort adtak elő.

Az ünnepségen Nánai László alezredes, evangélikus tábori lelkész beszédében a Jelenések könyvéből idézett, majd kiemelte: „az örök élet reménye és az isteni kegyelem lehetősége áthatja ezeket a sorokat, amelyek emlékeztetnek minket arra, hogy a hit és erkölcsösség az életünk alapját kell, hogy képezze. De fontos, hogy ne csak az ünnep néhány napjába sűrítsük össze azt, amit karácsony üzen nekünk, hanem az év többi napján is tartsuk szem előtt.”

A rendezvény zárásaként, Márki Miklós alezredes, az MH Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság parancsnoka, helyőrségparancsnok megköszönve a Szentendrén szolgáló minden katonának az egész éves szolgálatát, békés ünnepeket és boldog új évet kívánt.

Szöveg: a szentendrei alakulatok
Fotó: Dévényi Veronika

* * *


MH Béketámogató Kiképző Központ


A szeretet lángja is fellobbant a szolnoki alakulat adventi koszorúján.

A rendezvényen Kálinger Roland alezredes, római katolikus tábori lelkész osztotta meg ünnepi gondolatait. „Amikor pedig a negyedik gyertya lángja is felragyog, eszünkbe juthat a napkeleti bölcseket vezető betlehemi csillag ragyogása. Ha tehát már mindegyik gyertya ég, ez azt jelenti, hogy elérkezett a karácsony: boldogan ünnepelhetjük Jézus Krisztus születését, a nekünk adott végtelen szeretetet.”

Ezt követően Görbe Béla alezredes, a központ megbízott parancsnoka meggyújtotta a koszorú negyedik gyertyáját, majd békés ünnepeket kívánt a központ állományának.

Szöveg és fotó: Kelemen Ilona

* * *

 

MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár

Felemelő gondolatokon keresztül tolmácsolta az adventi készülődés üzenetét Bálint Mihály Gábor százados, katolikus és Mészáros László alezredes, protestáns tábori lelkész az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár állománya részére.

Az utolsó adventi hétbe lépve Mudra József ezredes, dandárparancsnok gyújtotta meg az ünnepi koszorú negyedik gyertyáját.

Szöveg: MH BHD

Fotó: Bankó József

* * *

 

MH vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred

Az alakulat adventi koszorújának negyedik, szeretetet jelképező gyertyáját Kaló Miklós ezredes, az MH vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred parancsnoka gyújtotta meg december 18-án, Gödöllőn.

Az adventi áhítatot Takács Tamás ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség lelkésze vezette, aki néhány gondolatot olvasott fel Gilbert le Mouel „Isten a metrón” című művéből.

„A párizsi metró <színfalai mögött> játszódó történetben Isten soha nem késik, ő mindig pontos, mindig időben jelen van, az élet minden útkereszteződésénél” – hangzott el a katolikus tábori lelkész adventi beszédében, majd folytatta: „Csak akkor lehetünk mindannyian együtt boldogok, ha önmagunkból azt ajándékozzuk, amire a másiknak szüksége van.”

A negyedik, lila színű gyertya tiszta fényének kiviláglásával Keresztelő Szent János az Úr eljövetelét hirdette. Az Úr érkezése „adventus Domini” a várakozási időszakban hittel, reménnyel, örömmel és szeretettel tölti el a hívőket.

Szöveg és fotó: Turcsányi-Formádi Viktória