Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fellobbant az első gyertyaláng...

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. november 25. 11:07

Mint ahogyan az alábbi összeállításunkból kiderül, az elmúlt napokban a Magyar Honvédség több alakulatánál, katonai szervezeténél is meggyújtották az első adventi gyertyát. (Cikkünk folyamatosan frissül!)

MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár

Az advent időszakára és a hamarosan elérkező karácsonyi ünnepekre készülődve Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka a dandár teljes személyi állománya nevében meggyújtotta az első adventi gyertyát.

web_BHD3027
web_BHD3024

Szöveg, fotó és borítókép: Bankó József

* * *


MH Egészségügyi Központ


Advent a várakozás és a készülődés időszaka, ami a karácsony előtti négy hétben folyamatosan jelen van életünkben. Ennek alkalmából, Nagy Ferenc Endre főhadnagy, Endre atya által bemutatott adventi szentmisén a koszorú első, a hitet jelképező gyertyáját dr. Muzsay Ildikó ezredes gyújtotta meg az MH Egészségügyi Központ kápolnájában november 25-én.

Szöveg és fotó: MH Egészségügyi Központ

* * *


Szentendre

A Szentendén működő négy katonai alakulat parancsnokainak és vezénylőzászlósainak jelenlétében dr. Sticz László vezérőrnagy, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság (MH HTP) parancsnoka gyújtotta meg az első adventi gyertyát a Görgey laktanya imatermében.

Nánai László alezredes, a HM Protestáns Tábori Püspökség püspökhelyettese adventi beszédében bármely történet kezdetének jelentőségét emelte ki, majd mindezt összefüggésbe hozta Márk evangéliumának kezdő soraival. Az egyházi esztendő kezdetén rámutatott a mindannyiunk előtt álló újrakezdés és új kezdet lehetőségére; de arra is figyelmeztetett, hogy az adventhez adventi emberek is kellenek, akik nemcsak meghallják az örömhírt, hanem képesek azt a saját személyiségükön átszűrve, értő és empatikus módon megjeleníteni, „beleélni” a világba.

Szöveg: MH HTP
Fotó: Dévényi Veronika

* * *


MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred


Meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorún a nyíregyházi Damjanich laktanyában, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred (MH 2. TVE) székhelyén, november 25-én. A családias hangulatú ünnepségen az ezredtörzs állománya és az 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóalj hivatásos, szerződéses és tartalékos katonái vettek részt.

Az ünnepség nyitásaként Aranyosi Ervin: Advent-első gyertya című verse csendült fel Fehértói Mihály tartalékos zászlós előadásában. Ezt követően Vantal Zsolt ezredes, az MH 2. TVE parancsnoka osztotta meg ünnepi gondolatait a résztvevőkkel. Kiemelte, hogy az adventi időszakban nagyon fontos, hogy lecsendesedve, a rohanó hétköznapokból kilépve, kicsit lassítsunk és családtagjaink felé fordulva várjuk az ünnepeket. Beszédének zárásaként megköszönte a területvédelmi ezred katonáinak egész éves munkáját.

A gyertyagyújtáson Szentesi Csaba alezredes, görögkatolikus tábori lelkész megáldotta és megszentelte az adventi koszorút. A hitet jelképező első gyertyát Vantal Zsolt ezredes gyújtotta meg a koszorún.

Szerző: Szidor Viktória hadnagy
Fotó: Szabó Tamás törzsőrmester

* * *

 MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred

Felgyúlt az idei Adventi időszak első gyertyája a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnokságán. Az advent szó a latin adventus szóból származik. Jelentése „eljövetel”. Advent jelképe az adventi koszorú, amelyet rendszerint fenyőgallyakból fonnak, a ráhelyezett négy gyertya közül, vasárnaponként eggyel többet gyújtanak meg. A gyertyák a Jézus születése révén szétáradó világosságot, egyben a hitet, a reményt, a szeretetet és az örömöt szimbolizálják. Advent első vasárnapja Szent András havához legközelebb eső vasárnap, egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik.

Szöveg: Gyimóthy Levente

Fotó: Dömsödi Richárd

* * *

Címkékadvent