Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódik az első egységes alapkiképzés

Szöveg: Kresz Fruzsina | Fotó: Pete Balázs, Bankó József |  2022. november 25. 10:07

Javában tart az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred első Egységes Alapkiképzési Programjában résztvevő katonák felkészítése a budapesti Petőfi laktanyában.

20221124_eap_kikepzes_tartalekos_01

Az újfajta képzési programban harmincegyen kezdték meg a nyolchetes elméleti és gyakorlati felkészülést október első hetében az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) budaörsi úti épületeiben. A bevonulók önkéntes jogviszonyban szerződtek, és az alapkiképzés sikeres befejezését követően lehetőségük nyílik szerződéses katonai szolgálatot vállalni. A résztvevők többsége a kiképzés során már meg is találta első beosztását valamelyik alakulatnál. 

A kiképzés-módszertani foglakozásokat az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 30. Szepessy András Területvédelmi Zászlóalj (MH 6. TVE 30. TVZ) kiképzői vezették, saját tapasztalataikkal színesítve a tananyagot. A foglalkozásokat gyakorlatcentrikusan, a hagyományos és a korszerű oktatási eszközöket és módszereket ötvözve szervezték meg.  Az elmúlt két hónapban a többi között katonai testnevelés, honvédelmi-, katonai tereptan-, logisztikai-, egészségügyi-, jogi és hadijogi ismeretek, valamint műszaki-, híradó és alaki kiképzés voltak napirenden.

20221124_eap_kikepzes_tartalekos_08

A szakasz egyik kiképzője, Menyhárt Balázs ömt. főtörzsőrmester, beosztott altiszt kiemelte, hogy az Egységes Alapkiképzési Program rendkívül komplex és nagy hangsúlyt fektet a gyakorlati ismeretek szakszerű elsajátítására. Ezen kívül hozzátette: „A kiképzés elején nehéz volt megmondani, hogy kik juthatnak el a végéig, hiszen nem könnyű a civil életből érkezőknek megszokni a katonás fegyelmet, de mindenki saját kompetenciájához mérten jól teljesített, sikeresen küzdötte le a felmerülő akadályokat. Nagy tudásanyagot halmoztak fel, ami elengedhetetlenül szükséges lesz számukra az új alakulatnál.” 

A katonák ünnepélyes eskütételére - ahogy arról mi is beszámoltunk - november 9-én, Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison került sor.

Kapcsolódó cikkek