Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb alapkiképzés kezdődött a területvédelmi ezredeknél

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. november 8. 16:53

Összesen száznyolcvan újonc kezdte meg alapkiképzését a Magyar Honvédség két területvédelmi ezredénél, november 7-én, hétfőn. Az alapkiképzéssel kapcsolatos feladatok tervezése, szervezése és végrehajtása október 3-tól egységesen a területvédelmi ezredek hatáskörébe tartozik.

MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred

Idén második alkalommal indult alapkiképzés az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred (MH 2. TVE) különböző zászlóaljainál. Debrecenben, Szolnokon, Kecskeméten és Egerben összesen százan kezdték meg alapkiképzésüket.

A bevonulás napján a szerződéskötést követően adategyeztetés várt a jelentkezőkre, majd kiosztották az alakiképzésük megkezdéséhez elengedhetetlen ruházati felszerelést. A beöltöztetés után munka-, tűz- és környezetvédelmi oktatásban részesültek a katonák.

A kiképzés negyven napból áll, amelyből öt hét az alapkiképzés, egy hét az adminisztrációs hét, két hét pedig a lövész alapozó felkészítés. Az adminisztrációs hét során pszichikai és fizikai alkalmassági vizsgálaton esnek át a bevonulók. Ennek érdekében már az első héten ismertetik velük a fizikai felkészítés és felmérés rendjét, a követelményeket, a sportolási lehetőségeket és végrehajtják az első tájékoztató jellegű fizikai állapotfelmérést. A következő hetekben az újonc honvédek többek között alaki foglalkozáson vesznek részt, illetve egészségügyi, műszaki, harcászati, híradó, jogi-hadijogi és katonai tereptan ismereteket szerezve alapozzák meg a katonai szolgálat teljesítéséhez szükséges képzettségüket.

Az egységes alapkiképzés végére a fegyveres harc alapfeladataira kiképzett, a katonai szolgálat normáit ismerő és követő, a szolgálattal járó fizikai terhelések elviselésére képes katonákká válhatnak.

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy
Fotó: MH 2. TVE

* * *


MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred


Közel nyolcvan jelentkező vonult be az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred (MH 6. TVE) 30. Területvédelmi Zászlóalj és a 31. Területvédelmi Zászlóalj kötelékébe. A bevonuló állományt Gödöllőn Kaló Miklós alezredes, a Veszprém megyei bevonulókat pedig Molnár Tamás őrnagy köszöntötte, majd ismertették az alapkiképzés napirendi pontjait. A bevonuló állomány megkapta az alapkiképzés során használandó felszerelését.

A honvédek az elkövetkezendő nyolchetes alapkiképzés során elsajátítják azt a tudást, ami a katonai szolgálat ellátáshoz szükséges. A bevonulók a híradás, a katonai tereptan és a lövészet alapismeretei mellett alapfokú harcászati és műszaki ismeretekkel is felvértezik magukat. Az egységes alapkiképzés alatt mind elméleti, mind gyakorlati foglalkozásokon fognak részt venni, melynek során minden reggel katonai testneveléssel indítják a napot. Az alapkiképzés záróvizsgával, majd eskütétellel zárul, ezt követően kezdik meg a honvédek a tényleges katonai szolgálatukat az ország különböző alakulatainál.

Szöveg és fotó: MH 6. TVE