Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Félnek Boszniától a guantánamóiak?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 22. 11:06

Boszniába való visszaküldése ellen küzd egy guantánamói fogoly, akit egy amerikai bíró felmentett. A 40 éves Szaber Lahmar egyike annak a hat algériainak, akiket 2001-ben vettek őrizetbe Boszniában azzal a gyanúval, hogy összeesküvést szőttek a szarajevói amerikai nagykövetség felrobbantására.

2002 januárjában szállították őket a kubai Guantánamón lévő amerikai támaszponton működő börtönbe.

Egy bíró bizonyítékok híján elrendelte ötük elengedését. Megállapította ugyanakkor, elég ok van annak feltételezésére, hogy a hat algériai kapcsolatban állt az al-Kaida terrorhálózattal, és segítettek másokat Afganisztánba utazni, ahol terrorista kiképzést kaptak.

Szaber Lahmar ügyvédje, Stephen Oleskey szerint védencét a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága arról tájékoztatta, hogy Guantánamóról rövidesen Boszniába szállítják. Onnan viszont várhatóan Algériába deportálják, ahol guantánamói múltja miatt börtön várja.
hirdetés

Az értesülést nem lehetett ellenőrizni, mert a guantánamói foglyok átadásáról szóló diplomáciai tárgyalások titkosak.

Lahmar ügyvédei az utolsó pillanatban fellebbezést nyújtottak be a külügyminisztériumhoz a kiadás ellen. “Mindnyájan azt szeretnénk, ha kiürítenék és bezárnák a guantánamói börtönt, de senkit sem szabad olyan helyre küldeni, ahol baj érheti" – érvelt az ügyvéd.

A felmentett algériaiak közül hármat visszaengedtek Boszniában élő családjukhoz, akik boszniai állampolgárok. Egyet pedig Franciaország fogadott be.

Lahmar a börtönben maradt, amíg a hatóságok nem találnak egy olyan országot, amely hajlandó befogadni. Lahmar boszniai lakos volt, de nem kapta meg az állampolgárságot.

Lahmar egyike annak a tucatni fogva tartottnak, akinek az elhelyezése nehézségekbe ütközik. Olyanok befogadásról kell meggyőzni ugyanis a potenciális befogadó országot, akiket az Egyesült Államok terroristákkal való kapcsolattartással vádol, és nem hajlandó a saját területére beengedni.

Jelenleg 229 foglyot őriznek a guantánamói börtönben, amelynek bezárását januárban rendelte el Barack Obama elnök.