Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felszentelték a Hunyadi-kápolnát a hódmezővásárhelyi laktanyában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Szakál Szebáld, MTI/Rosta Tibor |  2023. május 26. 13:59

Ökumenikus szertartás keretében felszentelték a Hunyadi-kápolnát május 26-án, pénteken a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós-laktanyában. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter ünnepi beszédében úgy fogalmazott, „a lelkünket is úgy kellene ápolnunk és gondoznunk, ahogy azt a testünkkel tesszük, ennek pedig a legszentebb és szakrálisabb helyszíne a templom vagy kápolna”.

2023.05.26_Miniszteri_kapolna_nyitó

Szalay-Bobrovniczky Kristóf helyes dolognak nevezte, hogy a hadseregnek kápolnája van. Azt mondta, a hadsereg az egyházhoz hasonlóan erős közösség, mégis mindkettő – talán pont az erejénél fogva – a modernitás támadása alatt áll. Ezért fontos, hogy mind a haderő, mind az egyház közösségét védjük és óvjuk, és ennek találkozási pontja a kápolna avatása a hódmezővásárhelyi laktanya területén – tette hozzá.

A miniszter felidézte, Alácsi Ervin katolikus tábori lelkész és Dudás Ferenc református tábori lelkész kezdeményezte a kápolna emelését, és annak létrejöttéért sokat tett Almási István néhai hódmezővásárhelyi polgármester és Lázár János, a térség országgyűlési képviselője is.

A hódmezővásárhelyi alakulat Hunyadi Jánost választotta a kápolna névadójául.

Hunyadi János szeme előtt egy erős, nemcsak kulturális, de szakrális értelemben is keresztény Magyarország lebegett. Magyarország akkor a keresztény Európa utolsó védőbástyája volt – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

„Itt állunk sok száz év múlva az új kápolna előtt, és nem sokban különbözik az, ami a mi szemünk előtt lebeg: egy erős, szakrális értelemben is keresztény Magyarország, amelynek ismét mi vagyunk a védőbástyái” – mondta a miniszter.