Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felszínen a fegyverzet egy része

Messerschmitt a Balatonban

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2023. október 12. 17:19

Október 11-én, szerdán a szakemberek kiemelték a Balatonba zuhant magyar Messerschmitt 109 típusú vadászrepülőgép fegyverzetének egy darabját a tóból és vízre került egy újabb mozgatható ponton-munkaállomás is.

A munkálatokban az időjárás a legfontosabb tényező, és szerencsére az égiek most a munkacsoport mellé álltak – az októberi nyárban megfeszített tempóban zajlik a második világháborúban a tóba zuhant Messerschmitt kiemelésének előkészítése. Stábunk sem panaszkodhatott a szerencsére, mert éppen jöttünkkor érkezett a hír: a búvárok megtalálták és a felszínre hozták a gép fegyverzetének egy részét. Magó Károly zászlós, a kiemelés hadtörténeti örökségvédelmi felelőse természetesen azonnal naszádra szállt, hogy tűzszerész szakember felügyelete mellett vizsgálja meg az újabb értékes lelelet.

„Emellett folytatjuk a meder tisztítását is. Kiderült, hogy sokkal több üledék rakódott le a géproncsra, mint amire számítottunk. Az elsődleges feladatunk most az, hogy a roncs környékét letakarítsuk és persze magát a roncsot is. A kiemeléshez ugyanis fel kell tudnunk mérni, hogy pontosan mekkora a roncsdarab. Egyébként a tisztítás minden fázisában szonárral mérjük fel a medret, így ellenőrizzük a roncs állapotát” – nyilatkozta a zászlós.

DSC_0076

Az iszap egyébként a munkafolyamat során egyszerre áldás és átok. Átok, mert a megtalált darabok megtisztítása hosszadalmas folyamat és áldás, mert az iszap konzerválta a Messerschmitt-roncsait. Olyannyira, hogy tiszta darabok (mint például a légcsavar egyik része) civil szemmel nézve megdöbbentően jó állapotban maradtak meg.

A most megtalált fegyvert természetesen még iszapréteg fedte, ám a tűzszerészi vizsgálat megállapította: biztonságosan szállítható a partszakasz lekerített részére, ahol aztán újabb, alapos vizsgálat várt rá.

Közben nem csak a merülőbázison és az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred naszádján, de a part mellett is zajlott a munka: az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred kijelölt állománya a vízre helyezett és összeállított a további munkálatokhoz szükséges újabb mobil pontonhidat.

Kapcsolódó cikkek
messer1

Messerschmitt a Balatonban

2023. október 7. 10:17

DJI_0394

Nyílt vízen a munkaállomás

2023. október 8. 13:04

Me_nyitó

Folytatódik a kiemelés

2023. október 9. 20:55

Me_1010_index

Felszínen az első nagyobb elem

2023. október 11. 9:17