Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Drónok, mesterséges intelligencia, kibertér: jelen!

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Szakál Szebáld |  2023. október 12. 17:07

Végéhez ért a Drónia Roadshow rendezvénysorozat, amelyet a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének Drón Tagozata szervezett a Magyar Honvédség támogatásával. Az ismeretterjesztő roadshow idei utolsó állomásának a BKSZC Weiss Manfréd Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium adott otthon, október 12-én Csepelen.

2023.10.12_dronia_roadshow 27 másolat

„Drónok, mesterséges intelligencia, kibertér – míg néhány évtizeddel ezelőtt a drónok még a tudományos fantasztikus filmek világába tartoztak, ma szinte köztünk élnek, de mindenképp kézzelfoghatóvá váltak ” – fogalmazott köszöntőjében Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese.

A rendezvénysorozat honvédségi hozzájárulása kapcsán kiemelte: az előadások jó alkalmat adtak arra, hogy megismertethessék a fiatalokat a honvédség nyújtotta változatos lehetőségekkel. „A honvédségen belül jelen vannak a drónok, jelen van a kibertérrel és az információs műveletekkel foglalkozó állomány” – nyomatékosította.

2023.10.12_dronia_roadshow 12

Németh Szilárd országgyűlési képviselő köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a világ, illetve a technológiai fejlődés hihetetlen módon felgyorsult. Az innováció, az újítás elengedhetetlen, ehhez azonban folyamatos adaptáció szükséges, nem csak a védelmi szektorban, hanem a mindennapokban is.

Az ötödik, egyben utolsó konferencia megnyitója után Pozderka Gábor ezredes, az MH Kiberműveleti Parancsnokság parancsnoka többek között a kibertér fogalmáról, illetve műveleti tartományként való megjelenéséről, a big dataról, valamint a kiberháború jelenségéről osztotta meg a legfontosabb ismereteket „Kibervédelem a Magyar Honvédségben” című előadása keretében.

„A kibertérben nektek értékeket van. Minden, amit a kibertérben tesztek, annak nyoma marad” – hívta fel a figyelmet az információbiztonságra. Hozzátette: közel ötbillió ember, azaz a világ teljes népességének több, mint 62%-a használ internetet napjainkban, ami együtt jár bizonyos veszélyek – például az adatlopás – előtérbe kerülésével.

2023.10.12_dronia_roadshow 8

A közösségi média platformok és online játékok elterjedése kapcsán hangsúlyozta: „ezt a folyamatot nem lehet és nem is kell megállítani, az innovációnak pont az a lényege, hogy használjuk a fejlesztéseket, de ezeket megfelelő körültekintéssel kell tenni.” Hozzátette: nagyon fontos a tudatosság és a kitettségünk felismerése, illetve észben tartása.

A kiberhadviselés, illetve a kibervédelem területén kis dolgok és egyének is lehetnek sorsdöntő tényezői a folyamatoknak. Ehhez azonban összehangolt munkára van szükség, ahogy azt ők is végzik a Magyar Honvédség berkeiben. „Mi mindig csapatban dolgozunk, hazánk, Magyarország védelme érdekében” – hangsúlyozta, de előadásában külön kitért az MH Kiberműveleti Parancsnokság mindennapjaira, feladatrendszerére is.

A Drónia Roadshowt immár második éve szervezték meg a Magyar Honvédség támogatásával. Az idei öt állomás előadásaival, illetve statikus és dinamikus bemutatóival több mint 1200 diákot sikerült megszólítani a helyszíneken.