Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi látogatócsoport Kecskeméten és Tatán

Szöveg: Takács Vivien, Petróczy Levente | Fotó: Kertész László |  2023. október 12. 18:57

A Bizalom- és Biztonságerősítő Intézkedések 2011. évi Bécsi Dokumentumnak megfelelően a Magyarország területén megrendezett légibázis-, katonai létesítmény látogatás és új főbb fegyverrendszerek bemutatója keretében ötvennégy fős nemzetközi delegáció érkezett az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső Repülődandárhoz és az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz október 10-én és 11-én.

A Bizalom- és Biztonságerősítő Intézkedések 2011. évi Bécsi Dokumentuma alapján a tagállamoknak ötéves ciklusokban egy légibázist – ahol harci repülőgépek állomásoznak –, illetve egy katonai létesítményt kell bemutatniuk, továbbá azon új fegyverrendszerüket is, amit máshol még nem rendszeresítettek.  

Várdai Mihail Istvanovics őrnagy, a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség Fegyverzet-ellenőrzési Főnökség  főtisztje október 10-én, kedden kérdésünkre elmondta: „huszonnyolc állam és két partnerszervezet összesen ötvennégy képviselője fogadta el meghívásunkat. A résztvevők megismerhették a kecskeméti bázis felépítését, illetve a napi kiképzési tevékenységét.”

Kecskeméten a látogatók – többek között – megtekintették a Gripen-hangárt és a JAS-39 vadászrepülőgépet, illetve a segélyhelyet és a legénységi körletet, továbbá ellátogattak a múzeumi repülőgépekhez is, de megtekintettek egy „Defector” feladatbemutatót is.

CSBM Repülőbázis látogatás KLAC2792

Október 11-én, szerdán, a külföldi delegáció a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz érkezett. Itt elsőként Pozderka Zoltán ezredes, az MH Szárazföldi Parancsnokság törzsfőnöke tartott előadást a szárazföldi haderőnemről, majd Tóth István ezredes, a dandár parancsnoka ismertette az alakulat mindennapi tevékenységét. Ezt követően – laktanyabejárás során – megnézték azt a hangárt, ahol a Leopard 2A4 közepes harckocsikat tárolja az alakulat, majd a Kupolában helyet kapó PzH 2000 önjáró löveg szimulátorokat is szemügyre vehették. 

A nap további részében az alakulótéren statikus, míg a szomódi lőtéren dinamikus bemutatót tekinthettek meg. Zárásként szem és fültanúi lehettek egy KF41 Lynx gyalogsági harcjármű dinamikus bemutatójának, valamint két Gidrán páncélozott harcjármű lövészetének is.

„A látogatás alatt a nemzetközi delegáció átfogó képet kapott Magyarország biztonság- és védelempolitikájáról, a Magyar Honvédségről, a magyar légierőről és szárazföldi erőkről is” – mondta Várdai őrnagy a két napot összefoglalva, hozzátéve: a  látogatócsoport teljesen elégedett volt a látottakkal kapcsolatban.