Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Feltárul Hawaii második világháborús története

Szöveg: honvedelem.hu / mult-kor.hu |  2011. augusztus 13. 16:22

A hawaii Mauinál elsüllyedt harci eszközök dokumentálásával és azok elemzésével az amerikai hadsereg inváziós taktikáit veszik górcső alá a kutatók.

A NOAA’s Office of National Marine Sanctuaries’ Maritime Heritage Program és a Hawaii Egyetem a napokban fejezte be a hawaii Maui mellett talált második világháborús repülőgépek és hajók vizsgálatát. A NOAA és az egyetem együttműködésének köszönhetően a következő időszakban a diákok is bekapcsolódhatnak a munkába, s testközelből szemlélhetik meg a tengeri régészet által alkalmazott technikákat.

A kutatócsapat rajzokat és fényképeket készített a hat lelőhelyről, ahol többek között egy SB2C-1C Helldiver zuhanóbombázó, egy F6F Hellcat vadászgép és három, kétéltű lánctalpas (LVT-4 és LVTA-4s) roncsa is megtalálható, közülük kettő 75 mm-es mozsárágyúval van ellátva.

A képi dokumentáció célja, hogy a szakemberek fel tudják mérni a roncsok állapotában bekövetkező változásokat, s hogy megnézzék, melyek azok az alkatrészek, amelyek hiányoznak.

A második világháború alatt, de még a csendes-óceáni hadszíntéren zajló nagyobb hadműveletek előtt az amerikai hadsereg rendszeresen gyakorlatozott partraszállító hajókkal és kétéltű járművekkel Maui déli partján, a maalaea-i kikötőtől az Ahihi-öbölig. Mindkét fegyvernem döntőnek bizonyult abban, hogy az Egyesült Államok a győztesek oldalán fejezte be a második világháborút.

Ezen új taktikák kifejlesztése közben azonban számos katona lelte halálát.

„A part mentén fekvő roncsok ablakot nyitnak a múltra, s a második világháború áldozataira emlékeztetnek" – nyilatkozta Hans Van Tilburg, a NOAA munkatársa. „Az itt gyűjtött információ segíthet megérteni országunk történelmének ezen fontos fejezetét" – tette hozzá.

A projektről hamarosan egy honlap is indul, amely a legfontosabb felfedezéseket teszi közzé. A NOAA és a Hawaii Egyetem közös vállalkozását az egyetem természettudományi kollégiuma finanszírozta.