Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felújítják a brit hadihajókat

2007. december 13. 7:55

A brit Royal Navy, vagyis a királyi haditengerészet úgy döntött, hogy darabonként hetvenmillió font ráfordítással modernizálja a meglévő Type23-osztályú fregattjait.

A flotta jelenleg 13 ilyen típusú egységgel rendelkezik, ezek a hajók alkotják a felszíni flotta gerincét. Mivel az új, Type45 típusú rombolókból költségvetési okokból kevesebbet kap a haditengerészet, mint amennyit eredetileg megrendelt, ezért szükség van a régebbi egységek felújítására is.

A 4900 tonna vízkiszorítású, 133 méter hosszú fregattokon 185 főnyi személyzet szolgál. A korszerűnek számító egységeket eredetileg tengeralattjárók elleni harcra fejlesztették ki, később azonban igazi mindenessé váltak. Meghajtásáról kombinált, gázturbinákból és dízelmotorokból álló rendszer gondoskodik. Fegyverzetébe Sea-Skua hajó elleni rakéták, Stingray tengeralattjárók elleni torpedók, illetve különféle csöves fegyverek tartoznak. A tatfedélzeten egy közepes méretű helikopter számára alakítottak ki felszállóhelyet.

A Royal Navy felszíni flottájának jelenleg ezek a legsokoldalúbb egységei, gyakorlatilag mindegyik hadműveletben szerepet kapnak, akár önállóan, akár egy nagyobb kötelék részeként.
A felújítás során főleg a hajó elektronikai rendszereit (például a szonárokat), illetve a légvédelmi fegyverzetet korszerűsítik. Az orr-részen kiépített ágyút nagyobbra cserélik, így már 27 kilométer lesz a hatásos lőtávolsága. A hajótest is változik kissé, ugyanis a hatékonyabb üzemanyag-felhasználás érdekében a tatrészen pluszelemek felszerelésével némileg módosítják az alakját.
A Type23-osztály egységeinek felújítása és modernizálása hosszú távon is érdeke a flottának, ráadásul a rendkívül modern és nagy harcértékű, a fregattoknál nagyobb és erősebb Type45 típusú rombolók kis száma miatt a jövőben is nélkülözhetetlenek lesznek.

(Forrás: haborumuveszete.hu)