Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jégpáncél Koszovó miatt?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2007. december 13. 11:21

Az amúgy sem felhőtlen amerikai-orosz viszony új mélypont felé közelít, miután a Koszovó státusáról folyó diplomáciai birkózás végkifejletéhez ért.

Oroszország újabb tárgyalásokat javasolt helyi idő szerint szerdán Koszovó státusáról az ENSZ Biztonsági Tanácsában, de az Egyesült Államok és főbb európai szövetségesei elutasították a felhívást. Zalmay Khalilzad amerikai és John Sauers brit ENSZ-nagykövet kifejtette: a tárgyalási folyamat kimerült, miután a két éven át tartó erőfeszítések ellenére Szerbia és a többségében albánok lakta szerb tartomány vezetőinek nem sikerült megállapodniuk egymással.

A koszovói vezetők ragaszkodnak a függetlenséghez, míg a Moszkva támogatását élvező belgrádi vezetés kitart amellett, hogy a tartomány szerb terület maradjon.
Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet szerdán nyújtotta be a Biztonsági Tanácsba egy elnöki nyilatkozattervezett főbb pontjait, amely többek között felszólítja a feleket a tárgyalások folytatására, valamint arra, hogy tartózkodjanak a Koszovó jogállásával kapcsolatos, a tartomány és a térség stabilitását fenyegető egyoldalú döntésektől.

A rangos New York-i konzervatív gazdasági napilap, a The Wall Street Journal szerint a szakadár dél-szerbiai tartomány körüli vita tulajdonképpen a Nyugat és Moszkva ellentétes törekvéseinek diplomáciai próbája. Moszkva támogatja Szerbiát, amely nem hajlandó megválni a vallási és történelmi bölcsőjének tekintett Koszovótól. A Nyugat viszont úgy értékeli, hogy a 120 napos tárgyalássorozat kudarca után már semmilyen további egyeztetés nem közelítheti egymáshoz Szerbiát és Koszovót, továbbá az albánok függetlenségi törekvéseinek elfojtása erőszakhoz vezethet.