Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felvirágoztatás helyett harcot várnak Obamától

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. február 4. 6:56

Az amerikai védelmi minisztérium váltást kér az afganisztáni politikában Barack Obama elnöktől – közölte egy titkos Pentagon-tanulmány alapján kedden a Politico hírmagazin.

A Pentagon vezetése új Afganisztán-politikát szorgalmaz. A vezérkar szerint az Egyesült Államoknak a regionális biztonság szavatolására, valamint a tálib mozgalom és az al-Kaida terrorszervezet központjainak felszámolására kellene összpontosítania ahelyett, hogy a tartós afganisztáni demokrácia és a virágzó gazdaság elérésére törekedne.

Az afganisztáni amerikai politikai célok leszűkítésére vonatkozó javaslatokról a vezérkari főnökök egyesített bizottsága készített titkos jelentést az elnöknek.

Elemzők szerint Obama hamarosan bejelenti új afganisztáni stratégiájának egyes elemeit. Várhatóan jóváhagyja David McKiernan tábornoknak, az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok parancsnokának csapaterősítési kérését is. Az elnök az amerikai fegyveres erők parancsnokaként további három harcoló dandárt, mintegy 10-12 ezer katonát küld a közép-ázsiai országba.

Egyelőre nem ismert, hogy Obama mennyire radikális váltást fog végrehajtani az Afganisztán-politikában. Az azonban bizonyos, hogy a vezérkar véleményén kívül álláspontja kialakításához meghallgatja David Petraeus tábornok, az úgynevezett középső parancsnokság (CENTCOM) vezetője jelentését, valamint Richard Holbrooke, térségbeli különmegbízottja véleményét is.

Az esetleges washingtoni stratégiai váltás teljes kidolgozásához megfigyelők szerint még több hónapra van szükség.

Robert Gates védelmi miniszter korábban óvta az elnököt attól, hogy Amerika túlságosan belebonyolódjék az afganisztáni jelenlétbe, mivel egy olyan országról van szó, ahol hosszú, véres története van a külföldi megszállókkal szembeni ellenállásnak.

Obama az utóbbi hetekben annyit jelzett: támogatja, hogy Amerika korlátozott célok elérésére törekedjen, ugyanakkor hangsúlyozta, meg kell akadályozni, hogy az országból esetleg újabb Amerika elleni támadásokat indítsanak. Az első számú cél az al-Kaida megállítása – szögezte le.

CímkékAfganisztán