Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fény derült a szovjet harci delfinek titkaira

Szöveg: honvedelem.hu / MR |  2008. október 20. 7:34

Ismét katonai titkok szivárogtak ki a volt Szovjetunió hadseregéről, bár ezzel nem sokra megy az ellenség. Mind az amerikaiaknak, mind az oroszoknak voltak hadidelfinjeik, de a részletekről eddig senki nem beszélt.

Az amerikai-szovjet katonai vetélkedés a harci, vagy hadidelfinek területén alighanem eldöntetlen maradt – sőt végül mindkét nagyhatalom felhagyott a projekttel – az intelligens állatoknál a gépek mégiscsak alkalmasabbak a gyilkolászásra – ez derült ki abból az interjúból, amelyet az egykori szovjet delfinkommandó vezetőjének fia adott az MK című lapnak.

Azt, hogy az egység a Szovjetunió felbomlásáig működött – méghozzá nem is különösebben sikeresen – , már eddig is tudtuk, de a szintén delfinekkel foglalkozó ifjabb Kalganov most intimebb részletekről is beszámolt. Például, hogy az állatok nem hajlandóak öngyilkos robbantó akciókra – egyszerűen megérzik, ha ilyesmit terveznek velük. Meg hogy a mindenfajta mérgezett tűknél, vagy érintésre elsülő víz alatti fegyvereknél sokkal jobban kedvelik a lovagiasabb közelharcot, amikor szépen lerántják az ellenséges diverzáns maszkját. Legésszerűbb persze aknakeresésre felhasználni őket – már messziről érzékelik a vízben a tárgyakat, és aztán ügyesen megjelölik őket – csak persze a modern radarok már ennél sokkal többet tudnak, és egyáltalán, a technikai fejlődés túlhaladott a harci delfineken, akik ezt igazából nem is bánják – a még életben lévő példányok a Fekete-tengerben a szokásos delfintrükkökkel szórakoztatják az embereket, sőt van, amelyikük ma már a festőecsetet épp olyan művészien kezeli, mint valaha a víz alatti fegyvereket.

CímkékKAIAradar