Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Feszült a helyzet Kambodzsa thaiföldi határán

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. július 15. 20:43

Thaiföldi és kambodzsai katonák néznek egymással farkasszemet egy vitatott hovatartozású szakaszon a két ország határánál. Kambodzsa szerint a thaiföldiek megsértették a határt, de a thaiföldi hadsereg tagadja ezt.

Mintegy 40 thaiföldi katona megsértette kedden a kambodzsai határt egy vitatott hovatartozású szakaszon, az UNESCO világörökségi listájára nemrég felvett Preah Vihear középkori hindu templom közelében – közölte egy kambodzsai tisztségviselő. Hang Szoth, a templomot és környékét felügyelő hatóság vezetője elmondta, hogy saját katonáik farkasszemet néznek a thaiföldiekkel, de lövés még nem dördült. “Katonáinkat riadóztatták, de elsőként nem nyithatnak tüzet" – tette hozzá.

A thaiföldi hadsereg illetékesei tagadják, hogy megsértették volna a határt, azt állítják, hogy a katonákat csak “az ország szuverenitásának védelmére" vezényelték a határ menti thaiföldi övezetbe. Kanok Netakaveszana vezérőrnagy, a hadsereg illetékes regionális parancsnoka közölte, hogy kivezényelt katonáik – akiknek számát nem fedte fel – thaiföldi területen tartózkodnak.