Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy küldetés a végéhez ért…

Szöveg: Szabó Béla |  2008. július 16. 8:29

Ma délelőtt levonták a magyar zászlót a pristinai magyar táborban. Az Õr- és Biztosító Zászlóalj utolsó váltása ugyanis befejezte missziós szolgálatát. Ez azonban természetesen nem azt jelenti, hogy a jövőben már nem szolgálnak magyar katonák a térségben, sőt! A jövőben kiemeltebb feladatot végeznek a Magyar Honvédség katonái a KFOR kötelékében.

A Magyar Honvédség Õr és Biztosító Zászlóalj 18. váltása hat hónapos szolgálatának lejártával új alapokra helyeződik hazánk szerepvállalása Koszovóban. A magyar katonák kilenc esztendőn keresztül feleltek a pristinai KFOR főparancsnokság biztonságáért, ősztől azonban új szerepkörben, vezető nemzetként leszünk jelen a térségben.

A Magyar Honvédség veszi át ugyanis az EUFOR ALTHEA műveletben a peci székhelyű, magyar – szlovén – olasz manőverzászlóalj parancsnokságát.
Az őr és biztosító zászlóalj felszámolása előtti zászlólevonási ceremóniájára július 16-án került sor Pristinában, a KFOR főparancsnokságon. Az ünnepségre a koszovói fővárosba utazott dr. Szeredi Péter, a honvédelmi miniszter kabinetfőnöke, valamint Tömböl László mérnök altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka. Az eseményen részt vett továbbá Xavier De Marnhac altábornagy, KFOR-parancsnok, Palásti Ferenc dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal katonai főosztályvezetője illetve a KFOR és a Magyar Honvédség több magas beosztású tábornoka és tisztje.

A kontingens tagjait a honvédelmi miniszter NATO-Medál kitüntetésben részesítette