Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Fogunk és merünk nagyot álmodni”

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Nagy Gábor |  2023. november 16. 20:10

2025-26-ban elkészül az új hadtörténeti múzeum épülete, és megnyithatjuk a magyar vitézség csarnokát, szentélyét, templomát – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) fennállásának 105. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, a fővárosi Bálna Honvédelmi Központban, november 16-án.

„Joggal büszkék intézményük hosszú múltjára. Ez a patinás szervezet egyszerre a honvédség tudományos életének szentélye, nemzetünk katonai emlékezetének és relikviáinak őrzője, egyben dicsőségének legfőbb hirdetője” – hangoztak el Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter méltató szavai a jeles alkalomra küldött levelének felolvasásakor. „Úgy vélem, nem lehet szebb születésnapi ajándék önök számára, mint a legfelső szintű döntés az új székhelyükről, a Honvéd Főparancsnokság megújult épületéről. Ez az ügy sokkal többet jelentett számomra egy racionális szükségszerűségnél – a szívügyem volt. Erre kötelezett hadtörténelmünk és hőseink feltétlen tisztelete – nem utolsósorban pedig az önök munkájának elismerése” – írta a miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf arra is emlékeztette az intézmény dolgozóit, hogy az új főépület új korszakhatárt is jelöl: a tudományos- és kutatóélet szakembereinek legjobb tudásukat segítségül hívva, a megszokott elkötelezettséggel, igényességgel kell megalkotni a hőseink dicsőségének emléket állító panteont, amely méltó módon hivatott emlékeztetni nemzetünk nagyságára. „Várom és elvárom, hogy tervezzék meg azt a jövőt, amelyben a Hadtörténeti Intézet és Múzeum egyszerre szolgálja az összmagyarság nemzettudatát és a honvédség identitását” – írta.

Vargha Tamás, a honvédelmi tárca államtitkára beszédében felidézte az elmúlt napokban bejelentett hírt: az 1918-ban alapított és kapuit először megnyitó HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum végleges helyére, a budavári Szent György-téren található Honvéd Főparancsnokság épületébe költözik. A megújuló múzeum leendő „főhadiszállása” a Nemzeti Hauszmann Program keretében nyer új alakot. „Az önök nevében, mindannyiunk nevében ígérhetem a rendezvényen személyesen jelen lenni nem tudó Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter úrnak, hogy fogunk és merünk nagyot álmodni, illetve önökkel együtt olyan fantasztikus intézményt hozunk létre, amilyen még nem volt, és amelyre minden magyar ember büszke lehet” – tette hozzá.

2023_11_balna_HIM_nagy_gabor (14)

Az ünnepi állománygyűlésen határozatokat ismertettek, valamint elismeréseket adtak át.

Az ünnepségen – mások mellett – részt vett Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök, Maruzs Roland alezredes, a HM HIM parancsnokhelyettese, prof. dr. Hermann Róbert történész, a HM HIM parancsnokának tudományos helyettese, Bánhidy Vajk, a Honvédelmi Minisztérium Honvédelmi Nevelési Főosztály főosztályvezetője és Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója.