Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fókuszban a pápai járőrkutyavezetők

Szöveg: Varju Kitti | Fotó: Csiginé Cser Georgina önkéntes műveleti tartalékos főtörzsőrmester |  2021. október 11. 16:50

Az elmúlt hónapokban rendszeresen vettek részt különböző rendezvényeken az MH Pápa Bázisrepülőtér (MH PBRT) őrkutyavezető- és kiképző rajának tagjai, akik járőrkutyáikkal tartottak bemutatókat. Legutóbb a pápai tűzoltók családi napján és Nagytevel nyárbúcsúztató rendezvényén találkozhattak velük az érdeklődők.

IMG_1882+

Az őrkutyavezető- és kiképző raj katonái – szolgálati feladataik ellátása mellett – kutyás bemutatók megtartásával is viszik az alegység hírét. A pápai katonai szervezet gyakran tesz eleget olyan civil eseményekre szóló meghívásoknak, ahol kifejezetten a kutyavezetők és négylábú társaik munkáját szeretnék közelebbről megismerni.

A katonák egy félórás program során mutatják be, mi mindenre képesek járőrkutyáik. Először egy rövid, szóbeli előadás keretében esik szó a munkájukról, majd az érdeklődők a gyakorlatban is láthatják az elhangzottakat. A csoportosan végrehajtott engedelmességi feladatok során több kutyával egyszerre prezentálják, hogy a járőrkutyák mennyire követik gazdájuk minden szavát. A járőrkutyavezetők pórázon és póráz nélkül tudják vezetni az állatokat, amelyek parancsra leülnek, lefekszenek és helyben maradnak, mindezt akár a távolból, kézjelet követve is megteszik.

Az őrző-védő készségeket is demonstrálják a katonák. Akár a valóságban is megtörténhet, hogy egy illetéktelen behatoló igazoltatás közben rátámad a katonára. A járőrkutya ekkor képes elfogni az elkövetőt. Két személy elkapásakor is nagy szerep jut az ebeknek, mert egymaguk képesek megállítani és ártalmatlanítani a támadókat.

Címkékjárőr