Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fókuszban a védelmi tervezés

Szöveg: Szecsey István | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2022. november 17. 14:56

Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese november 17-én, csütörtökön a Honvédelmi Minisztériumban fogadta az Institute for Security Governance (ISG) amerikai delegációját.

LALA7655

Az ISG legfontosabb célja a szövetséges és partnerországok védelmi erőinek kapacitásépítés területén történő támogatása egyéni tanácsadással, oktatással és szakmai fejlesztési programokkal. A Magyar Honvédség 2020 óta működik együtt az ISG-vel.

A találkozón a résztvevők hangsúlyozták: a Magyar Honvédség számára kiemelten fontos a további együttműködés az ISG-vel, hiszen az általuk nyújtott szakmai támogatás integrálása, az együttműködés fenntartása és folytatása hozzájárulhat a stratégiai és a hadműveleti szintű tervezés hatékonyabb összekapcsolásához. Amint a felek kiemelték, az ISG szakmai támogatása hozzájárult egy hitelesebb és robusztusabb operatív tervezési képesség kialakításához a Magyar Honvédég Parancsnoksága Hadműveleti Csoportfőnökségén belül. Emellett az ISG által tartott tréningek nagyban hozzájárultak a művelettervező, valamint a művelet elemző és -értékelő képességek kialakításához, fejlesztéséhez.

LALA7660

Az amerikai delegáció aláhúzta a kibervédelmi szakmai tapasztalatmegosztás hatékonyságát és jelentőségét az MH Kiberműveleti Parancsnoksággal. Napjainkban a megváltozott biztonsági környezetben a műveletek már a multi-térben zajlanak, a forradalmi technológiák rohamléptékű fejlődése pedig állandó kihívást elé állít minden szereplőt. Az ISG képzések elősegítik a kibervédelem további fejlesztését, a koncepciófejlesztés és kísérletek, valamint a tudományos kutatások gyakorlati alkalmazását.

A delegáció magyarországi látogatása során mindezek mellett az egyesített hadműveleti tervezésnek a Magyar Honvédség tízéves transzformációs tervében betöltött szerepéről és a lehetséges együttműködési lehetőségekről is egyeztetett Bakos Csaba alezredessel, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság (MH HTP) Haderőnemi Fejlesztési Igazgatóság Haderőnemi Fejlesztési Osztály osztályvezetőjével, valamint Bárány Zoltán ezredessel, az MH HTP Elemzési és Tervezési Igazgatóság igazgatójával.