Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A koraszülöttek világnapjára emlékeztek az MH Egészségügyi Központban

Szöveg: MH Egészségügyi Központ |  2022. november 17. 16:10

2011 óta november 17-én ünnepeljük a koraszülöttek világnapját, köszöntve azokat az egészségügyi dolgozókat, akik éjt nappallá téve mentik és gyógyítják a kicsiket, valamint azokat a kicsi hősöket, akiknek már életük kezdetén komoly harcot kell vívniuk az életben maradásért. Az MH Egészségügyi Központ (MH EK) PIC osztálya idén jótékonysági sütivásárral és gyermekprogramokkal ünnepelte a napot.

20221117_mhek_koraszulottek_vilagnapja_01

Magyarországon évente minden tizedik, vagyis 8000 gyermek születik idő előtt, amely mára népbetegségnek számít. Koraszülöttnek a 37. hét előtt születettek számítanak, de hasonlóan veszélyeztettek a 2500 grammnál kisebb súllyal világra jött csecsemők. Az extrém koraszülött babák élete megszületésüket követően az első napokban, hetekben, hónapokban komoly veszélyben van és túlélési esélyük és a későbbi életminőségük alakulása fizikai állapotukon túl a megszületés körülményeitől, a PIC (Perinatális Intenzív Centrum) osztály gyakorlatától és lehetőségeitől is nagyban függ.

A világnap alkalmával események és rendezvények hívják fel a figyelmet a koraszülöttek helyzetére, illetve a korábban érkező babákat, az inkubátor mellett álló szülőket és azokat a kórházban dolgozó orvosokat, ápolókat ünnepeljük, akik oroszlánrészt vállalnak a küzdelemben.

20221117_mhek_koraszulottek_vilagnapja_02

Az MH EK PIC osztálya fontosnak tartja, hogy közösséget alkossanak a PIC-en töltött anyukákkal és gyermekeikkel, ezért a PIC dolgozói idén akadályparkkal, kézműves sarokkal, arcfestéssel, mackó doktorokkal és közös énekléssel várták az osztályra visszatérő/visszalátogató kicsiket és családjukat.

Az egész napos rendezvény során egy babápolási termékeket forgalmazó cég a koraszülöttek mindennapi ellátását segítő eszközöket ajándékozott a kórháznak az általuk indított koraszülött intenzív osztályokat támogató program keretében. A projekt nagyköveteként Rúzsa Magdi is ellátogatott az osztályra, amelyről kedves emlékeket őriz. Az ismert énekesnő ez év februárjában az intézményben adott életet hármasikreinek, és azóta is hálával és elismeréssel gondol a PIC osztály dolgozóira.

20221117_mhek_koraszulottek_vilagnapja_08

Az adomány átadásán jelen volt prof. dr. Wikonkál Norbert, a Honvédkórház főigazgatója, aki a következő szavakkal fejezte ki háláját: „Minden évben nagy szeretettel köszönjük az adományokat, nagyon jó helyre kerülnek. Nagyon fontos Budapest egészségügyi ellátásának szempontjából a Honvédkórház új- és koraszülött ellátása, valamint a nőgyógyászat. Kifejezetten az éllovasok között vagyunk. Örülök a sok fiatal kollégának, akik tudtak hozzánk csatlakozni akár szakdolgozóként, akár fiatal orvosként, rezidensként, hogy a képzését itt tölti és viszi a jóhírünket.”