Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a védelmi képességek erősítése most minden nemzetközi szövetség kiemelt célja

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Bruzák Noémi (MTI) |  2022. november 17. 17:17

Az elmúlt néhány nap történései is bizonyítják, hogy a védelmi képességek erősítése most minden nemzetközi szövetség kiemelt célja – jelentette ki a honvédelmi miniszter Jeruzsálemben, miután tárgyalt Benny Gantz izraeli védelmi miniszterrel.

D_NOE20221117001

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: Hatékony, rendszerbe foglalható védelmi erő kiépítésére van szükség. Kiemelte: A magyar kormány ezt a folyamatot már 2017-ben megkezdte a több évre tervezett haderőreform keretében, így a beszerzések és a védelmi ipar fejlesztésének köszönhetően nemcsak Magyarországot és a magyar embereket tudjuk megvédeni, de nemzetközi kötelezettségeinknek is magas szinten tud eleget tenni.

A miniszter emlékeztetett: a Magyarország és Izrael közti kapcsolat a történelmi tanulságok, a közös értékek és érdekek alapján működik. Kifejtette: a két ország régóta szoros és kiváló kapcsolatban áll védelmi téren is. A magyar haderőfejlesztési program keretében a magyar gazdaság motorjának legújabb hengereként számon tartott és új lendületet kapott védelmi iparágban már jelentős izraeli szálak fonódtak: 2023-tól érkeznek annak a radarrendszernek az elemei, amelybe 2025-tól már magyar gyártású komponenseket is beépítenek.

Az elmúlt néhány nap történései is bizonyítják, hogy a védelmi képességek erősítése most minden nemzetközi szövetség kiemelt célja. Hangsúlyozta: Magyarország egy 21.századi technológián alapuló haderőt fejleszt, ezért keresi a magas technológiai színvonalú izraeli védelmi iparral való lehetséges együttműködési területeket. A megbeszélés során a miniszterek egyeztettek az ukrajnai háborúról is.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf leszögezte: a magyar kormány álláspontja a kezdetektől, hogy a háborúra és az annak nyomán kialakult európai energiaválságra csak a tűzszünet és a béketárgyalások azonnali megkezdése jelenthet megoldást. Hozzátette: Izrael is számos módon segíti Ukrajnát, halált okozó fegyvereket azonban nem szállít.

(Fotónkon Jichák Hercog izraeli elnök Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter társaságában Jeruzsálemben, az elnöki hivatalnál.)

(A Honvédelmi Minisztérium közleménye.)

Kapcsolódó cikkek