Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai térinformatikai tanfolyam indult a HHK-n

Szöveg: Németh-Zsohár Agnieszka őrnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. november 17. 18:38

Katonai térinformatikai alaptanfolyam indult a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Műveleti Támogató Tanszéken.

Térinformatikai tanfolyam 1

A tanfolyamot Szalay László ezredes, az MH Geoinformációs Szolgálat főnöke nyitotta meg. Üdvözölte, hogy a tanfolyam a meghirdetett maximális létszámmal indult el, és kiemelte a katonai térinformatika, a katonai térképészet szükségességét az alakulatok napi életében. Záró gondolatként sikeres, jó hangulatú tanfolyamot és eredményes vizsgát kívánt mindenkinek. Ezt követően dr. Kállai Attila alezredes, a Műveleti Támogató Tanszék egyetemi docense tartott órát.

A kéthetes kurzus során a hallgatók megtanulják alapszinten a NATO tagállamoknál rendelkezésre álló, illetve a missziós feladatokban alkalmazott digitális térképészeti termékek és térinformatikai adatbázisok kezelését, elemzését, azok különböző célú felhasználását. A tanfolyamot elsősorban a katonai szervezeteknél telepített térinformatikai munkaállomások kezelői részére hirdette meg a kar, de az utóbbi években a Magyar Honvédség részéről fokozott igény mutatkozott egyéb tervezői és döntéselőkészítő beosztásokat betöltő katonák, illetve honvédelmi alkalmazottak beiskolázására is. A képzés sikeres elvégzését követően - a digitális térképi adatállományok és adatbázisok kezelése mellett - a hallgatók képessé válnak a vonatkozó hazai térképészeti szabványoknak és a NATO szabványosítási egyezményeknek megfelelő térképtermékek előállítására a térinformatikai munkaállomásokon működtetett ESRI ArcGIS Desktop szoftverrel.

A nyolcvanórás kurzus elvégzését követően a hallgatóknak lehetőségük van a térinformatikai ismeretek magasabb szintű elsajátítására, amelyeket a kar által meghirdetett középhaladó és haladó tanfolyamszintek biztosítanak.