Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Földön, vízen, levegőben – alagútban?

Szöveg: Pálos Ildikó hadnagy | Fotó: MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár |  2024. június 19. 6:37

Tervezés, felderítés, megsemmisítés. Mindhárom feladatból kivették a részüket a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság és az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár katonái az African Lion-24 során. Az Amerikai Egyesült Államok Afrikai Parancsnokságának elsőszámú összhaderőnemi gyakorlata, amely 2024-ben ünnepli 20. évfordulóját, május végén zárult, több mint másfél hónapos kiképzési eseményekkel Ghánában, Marokkóban, Szenegálban és Tunéziában, 27 nemzet és NATO-kontingens több mint 8100 résztvevőjével.

202406_African Lion 24 gyakorlat_MHBÁkdd (nyitó)

A parancsnokság állománya Marokkóban a tervezési feladatokban vett részt, míg a dandár katonáinak fő feladata az ellenséges logisztikai utánpótlási vonalak felderítése és megsemmisítése volt. A gyakorlati végrehajtások mellett különböző kurzusokon tudásukat is bővíthették a katonák. Ilyen volt az emelt szintű egészségügyi képzés, valamint igazi különlegességként az alagút harcászat. Ennek alkalmával a résztvevőknek lehetőségük volt kipróbálni a speciálisan ilyen harchelyzetre kifejlesztett robotot is, amely segíti a feladat végrehajtását.

202406_African Lion 24 gyakorlat_MHBÁkdd (4)_1

Az African Lion-24 gyakorlat több mozzanata tengeren játszódott. Ahhoz, hogy vízi műveletekben is otthonosan mozogjanak a katonák, különböző célfelkészítéseken vettek részt, ilyen például egy tengeren úszó hajó elfoglalása, vagy az ellenséges területre történő bejutás a tengerről.

A gyakorlat zárásaként a megszerzett új ismereteket is felhasználva nemzetközi csoportokban komplex harcfeladatot hajtottak végre. Egy gyors rajtaütés során a csoportok helikopterrel közelítették meg a célobjektumot, egy háromszintes épületet, amelyet sikeresen megtisztítottak, átvizsgáltak és a célszemélyeket hatástalanították. A mozzanat során egy jól kiépített alagútrendszert is átvizsgáltak, és az ott lévő ellenséges erőket felszámolták.