Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország elkötelezett az európai védelmi képességek megerősítésében!

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Facebook-oldala |  2024. június 18. 21:57

Az Európai Uniónak hiteles védelmi szereplővé kell válnia, Magyarország pedig elkötelezetten támogatja ezen védelmi képességek kialakítását – közölte a honvédelmi miniszter Berlinben, miután tárgyalt Boris Pistorius német védelmi miniszterrel.

szbkberlin1

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: az alig két hét múlva kezdődő magyar uniós elnökség kapcsán Boris Pistoriusszal részletesen egyeztettek a következő félév védelmi prioritásairól. Rámutatott: a háborúk korában a védelem és a biztonság – ezen belül az európai katonai képességek erősítése - az elnökség egyik fontos eleme lesz. A miniszter kiemelte: Magyarország nagy hangsúlyt helyez az európai védelmi ipar erősítésére. Emlékeztetett: a magyar kormány már 2016-ban megkezdte a haderőfejlesztést, amit az Európai Unió nemrég tűzött zászlajára. Ennek a folyamatnak egyik fontos ágaként építjük – legnagyobb részben európai alapokon – a védelmi ipart is – tette hozzá. Magyarország biztonsága azonban nem az országhatároknál kezdődik, ennek megfelelően a magyar elnökség védelmi prioritásai között lesz – a 360 fokos kitekintés, valamint az illegális migráció és a terrorizmus elleni küzdelem jegyében – a Nyugat-Balkán integrációjának, valamint a Száhel-övezet megerősítésének kérdése is – sorolta a tárcavezető.

szbkberln2

Beszámolt arról is, hogy a megbeszélésen megvitatták Ukrajna támogatásának kérdését is. Leszögezte: Magyarország kezdetektől változatlan álláspontja az, hogy csak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése állíthatja meg a háborút, amelynek a jelenlegi állás szerint nincs katonai megoldása. A békepárti magyar kormány a június 9-i választásokon további megerősítést kapott, így továbbra sem támogatjuk a konfliktus eszkalációjának lehetőségeit, sem pénzt, sem fegyvert, sem katonát nem küldünk a NATO koordinációs szerepvállalásához, és nem támogatjuk az Európai Unió ilyen irányú törekvéseit sem – erősítette meg a miniszter.