Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Földre kényszerítettek egy líbiai MiG-23-ast

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu / ASDNews |  2011. április 12. 15:55

A NATO harci repülőgépei 2011. április 9-én elfogtak és földre kényszerítettek egy líbiai felségjelű, MiG-23 típusú, változtatható szárnynyilazású vadászrepülőgépet, amely megszegte az ENSZ által elrendelt repülési tilalmat. A repülőgép a reggeli órákban szállt fel egy, a felkelők ellenőrzése alatt lévő, Bengázihoz közeli repülőtérről. A NATO repülőgépei a felszállás után perceken belül elfogták a líbiai repülőgépet. Fegyverhasználatra egyik oldal esetében sem került sor.

„A líbiai MiG-23 tevékenysége nem volt agresszív jellegű, a NATO harci repülőgépei leszállásra kényszerítették Benina repülőtérre," – mondta egy NATO illetékes, aki hozzátette, hogy a felkelők nem figyelmeztették előre a NATO erőket, hogy egy vadászrepülőgépük a levegőbe emelkedik. Ez volt az első alkalom, hogy bármilyen repülőgép megszegte a bevezetett repülési tilalmat.

A normál eljárásnak megfelelően a NATO repülőgépeit azután riasztották a líbiai MiG-23 elfogására, hogy annak felszállását észlelte az egyik levegőben tartózkodó AWACS légtérellenőrző repülőgép. A két NATO repülőgép az ilyenkor szokásos eljárás szerint felvette a vizuális kapcsolatot a líbiai MiG pilótájával, és nemzetközi jelzésekkel utasították a leszállásra.

„A pilóta eleget tett a felszólításnak, így a repülőgép röviddel a felszállás után végrehajtotta a leszállást," – mondta a NATO illetékese. „Mindössze néhány percet tartózkodott a levegőben."

A NATO véleménye szerint a pilóta a felkelőkhöz tartozik, mivel Bengázi a felkelők kezén van, és több vadászrepülőgép is a felügyeletük alá tartozik.

„Ez az esemény is mutatja, hogy pártatlanok vagyunk, a repülési tilalom minden repülőgépre vonatkozik," – mondta a NATO illetékese.