Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folyamatos a tartalékos katonák kiképzése

Szöveg: Schwarcz Viktória önkéntes műveleti tartalékos százados | Fotó: MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred |  2020. október 19. 18:05

Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezrednél két szolgálati forma keretében zajlanak a kiképzések: a speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katonák (SÖTT) hétköznapokon, az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák (ÖTT) pedig - a meghatározott modulrendszer szerinti kiképzési napokon - általában hétvégén vesznek részt felkészítéseken.

5. TVZ SÖTT 3 bevonulás 002

A területvédelmi ezredhez bevonult önkéntes területvédelmi tartalékos katonák alapkiképzésük során olyan elméleti és gyakorlati tudást sajátíthatnak el, amely a helyi közösség védelmi képességét növeli, legyen szó honvédelmi vagy katasztrófavédelmi helyzetről. A kiképzés különböző szakaszaiban a tartalékosok katonai tereptan ismeretekre tehetnek szert, megismerkedhetnek a tájoló használatával, egészségügyi-, valamint területvédelmi és általános lőkiképzési ismeretekkel gazdagodhatnak. A foglalkozások részét képezi - többek között - az alaki kiképzés, a katonai testnevelés, valamint ellenőrző-áteresztő pontok építése és üzemeltetése. A kiképzések mellett jelentős számú önkéntes műveleti és területvédelmi katona vesz részt jelenleg is határbiztosítási feladatokban.

Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezredhez október elsején már a harmadik ütemben bevonult speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katonák kezdték meg hat hónapos szolgálatukat. Az önkéntesek - a vírushelyzet miatt - szigorú előírásoknak megfelelően, maszkban és kellő távolság betartása mellett vesznek részt a tantermi foglalkozásokon. Az elméleti és gyakorlati felkészítések célja, hogy a katonák fél év alatt olyan ismereteket sajátítsanak el, amelyek birtokában lehetőségük nyílik a honvédelmi pálya folytatására tartalékos, szerződéses vagy hivatásos szolgálati formában.

A gyakorlati foglalkozásokon megismerik - többek között - az AK-63/D gépkarabély szerkezetét, működésének elvét, biztonságos kezelését, a hozzá rendszeresített lőszert, valamint gyakorolják a fegyver szét- és összeszerelését, karbantartását. Katonai testnevelés keretében az önvédelemre épülő közelharc alapjaival és az egyes fogások begyakorlásával foglalkoznak, az egészségügyi alapismeretek tárgykörében pedig az elsősegélynyújtást, a sebek fertőtlenítését és kötözését, a sérült, illetve tört végtagok rögzítését sajátítják el. Mindezek mellett honvédelmi, jogi, területvédelmi, tereptan, híradó és műszaki ismeretek oktatásán is részt vesznek.

Az alapkiképzést, általános lövész kiképzést és egyéni szakkiképzést magában foglaló fél éves képzés további hat hónappal meghosszabbítható, azonban a jelentkező a képzés időtartama alatt bármikor dönthet úgy, hogy visszatér a civil életbe. A bevonultak közül már többen vannak, akiknek annyira megtetszett a katonaélet, hogy a szerződéses katonai pályát választják.

60. TVZ ÖTT 002