Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folyamatos orosz megrendelés a Mi-28N harci helikopterekre

Szöveg: JETfly |  2008. január 24. 8:16

Oroszország védelmi minisztériuma úgy tervezi, hogy évente tíz-tizenöt Mi-28N Night Hunter típusú harci helikoptert szerez be 2015-ig. A harci helikopter legújabb verzióját a Rostvertol gyártja. A forgószárnyas repülőeszközöket rossz időjárási körülmények között is bevethetik ellenséges helikopterek, harcjárművek és csapatok ellen nappal vagy akár éjszaka is.

– A Mi-28N helikopterek beszerzési programja 2015-ig fog tartani. Terveink szerint a következő években évente tíz-tizenöt helikoptert vásárolunk, és a későbbiekben szeretnénk növelni a rendelési számot – nyilatkozta Nyikolaj Kamarov tábornok, az orosz katonai erők parancsnoka.

Oroszország védelmi minisztériuma 2010-ig közel ötven Mi-28N típusú helikopter vásárlását tervezi, és 2015-ig teljesen le szeretné cserélni Mi-24-es helikopterflottáját az új típusra.

1595871634
A Rostvertol tavaly kezdte meg a Mi-28N típus sorozatgyártását. A gyártó cég a héten két ilyen modern harci helikoptert adott át az orosz légierőnek, amelyeket a Tver Regionben található oktatási központban fognak szolgálatba állítani.

A Mi-28N Night Huntert két, TV3-117VMA típusú hajtómű emeli magasba, melyek egyenként 2200 lóerősek. A páncélozott pilótafülke megvédi a személyzetet a kézifegyverek támadásától, és az esetleges kényszerleszállás során jelentősen elnyeli a becsapódási energiát, amivel növeli a túlélés lehetőségét. A belső üzemanyagtartályaiban tárolt üzemanyaggal több mint négyszáz kilométert tud megtenni, de külső póttankok segítségével a több mint ezer kilométeres hatótávolság is elérhető.

A Rostvertol folyamatos gyártásának eredményeként a cég jövő év második felében már kézbesíteni tudja Venezuelának a tavalyi megállapodásban rögzített Mi-28N típusú helikoptereket.

Az orosz fél reméli, hogy hamarosan Kínát, Algériát és más országokat is köszönthet a típus felhasználói között.