Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódhatnak az izraeli telepbővítések

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 26. 6:44

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter szerdán az izraeli rádióban kijelentette, hogy nem lát okot az izraeli telepbővítések moratóriumának meghosszabbítására. “Nem büntethetjük több tízezer állampolgárunkat (…) Figyelembe kell vennünk a lakosság természetes növekedését, ahogy azt az előző kormány is tette” – idézi Libermant a Háárec című izraeli napilap.

Izraelnek persze nem kellene magára haragítania szövetségeseit azzal, hogy a belső palesztin területeken építkezik, de semmi oka nincs annak, hogy ne folytatódjon a munka az Arielhez és Maale Adumimhoz hasonló nagy telepeken, amelyeket Izrael amúgy is meg szeretne kapni a békeszerződésben – vélte Liberman.

A kormánykoalícióhoz tartozó Jiszráel Beitenu szélsőjobboldali párt vezetője kételkedik a nyolc nap múlva kezdődő közvetlen palesztin-izraeli tárgyalások sikerében. “Sok hasonló ünnepélyes pillanat volt már Madridtól Annapolisig", hiába. “Most meg hirtelen egy év alatt békét fogunk kötni?" – utalt a nehézségekre Liberman.

“Egyértelmű, hogy a palesztinok nem jó és őszinte szándékkal közelítenek – folytatta a külügyminiszter. – Azért ülnek tárgyalóasztalhoz, mert kötelezik rá őket. Előfeltételekkel jönnek, amelyek zátonyra futtathatják a megbeszéléseket."

A Ciszjordániában tíz hónapja érvényben lévő korlátozások határideje szeptember 26-án jár le. Mahmúd Abbász palesztin elnök Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnökhöz, valamint az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjéhez, Catherine Ashtonhoz eljuttatott levelében azt írta, hogy az építkezések újrakezdése azonnal véget vetne a szeptember 2-án kezdődő béketárgyalásoknak.