Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szent István ünnepe saját sütésű újkenyérrel Afganisztánban

Szöveg: Csanádi Zsolt |  2010. augusztus 26. 8:13

Méltó módon ünnepelte augusztus 20-án Szent István királyunkat, és a Magyar Államalapítást a Mazar-e Sharifban tartózkodó Nemzeti Támogató Elem állománya, valamint az ISAF egyéni beosztásban szolgáló magyar katonák. Az újkenyeret a tábor konyhájában sütötték az ünnepre.

A 10 órakor kezdődő rendezvényre dr. Révész Gyula mérnök ezredes a Mazar-e Sharif Magyar Nemzeti Rangidőse meghívta az Északi Körzet parancsnokát, helyetteseit, törzsfőnökét és a törzsfőnök két helyettesét.
Hans-Werner Fritz vezérőrnagy az Északi Körzet parancsnoka a német parlamenti bizottságot fogadta, ezért nem tudott részt venni az ünnepségen. A vezérőrnagy levelében üdvözölte a magyarok legfontosabb ünnepét, és azt, hogy Szent István ilyen büszke államot alapított. Kiemelte, hogy milyen fontos az ünnep a missziókban lévő katonák, különösen az Afganisztánban szolgálók részére, hiszen a nemzeti hovatartozás erősítése segíti át a katonákat ezekben a nehéz időszakokban.

Az ünnepség díszvendége volt Ulf Gunnehed dandártábornok, az Északi Régió törzsfőnöke, Johann Langenegger dandártábornok a törzsfőnök műveleti helyettese, valamint Jurgen Knappe dandártábornok, a törzsfőnök támogató helyettese.
Az ünnepség dr. Révész Gyula mérnök ezredes, a MH NTE Afganisztán parancsnokának köszöntőjével kezdődött. A himnusz után Balázsi Zoltán alezredes mondta el az ünnepi beszédet, melyet elismerések átadása követett. Az ünnepség kiváló alkalom volt arra, hogy a hét fős, külszolgálatot befejező, nemzeti logisztikai elem tagjait NATO érmekkel jutalmazzák. A kitüntetéseket Ulf Gunnehed dandártábornok és dr. Révész Gyula mérnök ezredes közösen adták át. Az ünnepségre a tábor konyhájában sütöttek kenyeret, melyet nemzeti szalaggal átkötve állítottak ki.

1595906433
 

A megemlékezés este a MH NTE Afganisztán táborhelyén folytatódott, melyen a tábornokokon kívül a Mazar-e Sharifban szolgáló valamennyi nemzet nemzeti rangidősét meghívták. Az ünnepi vacsora mi más lehetett volna, mint babgulyás, amelynek hírére a vendégek döntő többsége eljött a vacsorára. Mivel a létszám száz fölé emelkedett a horvát logisztikai elem, az otthoni és az afganisztáni jószomszédi kapcsolat fényében, felajánlotta a segítségét és a vacsora résztvevőit egy bogrács horvát gulyással és saját sütésű kenyérrel lepte meg.
Az ünnepség díszeként szolgáló új kenyeret, stílszerűen, Jurgen Knappe dandártábornok, a törzsfőnök támogató helyettese, mint az Északi Körzet „legfőbb" logisztikusa szegte meg. A különböző nemzetek képviselőinek nagyon ízlett a babgulyás, amelybe a fűszereket Magyarországról biztosította a MH 64. Logisztikai Ezred. Az asztalnál folytatott kötetlen beszélgetések során kiderült, hogy a nemzetek képviselői különösen sokat tudnak a magyar történelemről, és Szent István tetteiről. Az ünneplés a tábor napirendje szerinti időben ért véget, hiszen másnap kora hajnalban a MH NTE konvoja útra kelt, ami a kis létszámú kontingens személyi állományának többségére rótt irányítási, biztosítási és végrehajtási feladatokat.

1595906433