Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszerész kutya a tábori műtőasztalon

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. augusztus 26. 8:25

Amerikai és magyar orvosok közösen mentették meg Zénó kutyát az afganisztáni Camp Pannóniában. Most az eben a sor, hogy a felépülése után robbanóanyagot keressen, s ő óvja meg a katonák életét.

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) Egészségügyi Központja (EÜ KP) és a táborba telepített amerikai Előretolt Sebészeti Csoport (US Army – Forward Surgical Team) közös munkájáról már többször beszámoltunk. Fő feladatuk a sérültek ellátása, előkészítése a MEDEVAC (Medical Evacuation)-ra. A csapat most új kihívás előtt állt: egy kutyát kellett megműtenie.

A fajtatiszta ebekre jellemző, hogy nehezen viselik az utazással járó megpróbáltatásokat, így például a Magyarország-Afganisztán közötti repülőutat. A MH Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) kilencedik váltásával érkezett a táborba Zénó. A tűzszerész rajban szolgálatot teljesítő németjuhász

1595906434
kutya a megérkezését követő napon bélcsavarodást kapott. Ennek oka a hosszú repüléssel járó terhelés lehetett. Both Péter főtörzsőrmester – akivel Zénó járőrözik – a Pol-e-Khomriba érkezést követő reggelen észrevette, hogy a kutyával valami nagy baj van, hiszen az a társaival ellentétben meglehetősen furcsán viselkedik.

A segítség hamar érkezett. Dr. Boldizsár Gábor ezredes, a PRT parancsnokának jóváhagyásával, Jason M Seery orvos őrnagy, az US FST parancsnoka és Dr. Toperczer István orvos alezredes, a PRT EÜ KP parancsnoka egyetértve úgy döntött, Zénót meg kell műteni.

Az orvos csapat közel háromórás sebészi beavatkozással segített rajta. A műtét ideje alatt Seery doktor folyamatosan tartotta a kapcsolatot telefonon és e-mailen az amerikai állatorvos kollégáival. Állatokat ugyanis eddig ott nem műtöttek.

Zénó a felépülését követően folytatja szolgálatát, hogy vigyázzon Camp Pannonia lakóinak életére a nap minden percében. Segítségére óriási szükség van, hiszen a tűzszerészkutyák csalhatatlan szaglásukkal a legapróbb mennyiségű robbanóanyagot is felfedezik, akár egy több tonnás kamion rakterében is. Képesek megakadályozni a robbanószerkezetek becsempészését a magyar táborba.

1595906434
1595906434
 

Fotó: US FST, PRT EÜ KP