Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódik a harc Urumcsiban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. július 13. 13:50

A kínai biztonsági erők lövésekkel állítottak meg egy feléjük közeledő, fegyveres ujgur tömeget hétfőn Urumcsiban, a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület székhelyén – jelentették szemtanúk. Az incidensnek feltételezhetően halálos áldozatai is voltak.

A hongkongi RTHK rádió azt jelentette honlapján, hogy három ujgurt megöltek, s legalább két rendőrt meglőttek Urumcsi egyik muzulmán negyedében, de részleteket nem közölt a rádió.

A szemtanúk beszámolója szerint az ujgur tömeg mintegy 50 méterre állt a rendfenntartóktól, s amikor a tömegből hárman késsel és bottal felfegyverkezve közeledni kezdtek feléjük. A rendőrök fegyverüket rájuk irányítva, de felettük a levegőbe lövéseket adtak le.

Fültanúk szerint ugyanebből az ujgurok lakta városrészből valamivel korábban is lövéseket és robbanásokat lehetett hallani, illetve a nyilatkozók elmondásuk szerint látták, amint emberek menekülnek az utcán. Ez a kerület volt a színhelye a július 5-i, majd az azt követő etnikai zavargásoknak.

A francia hírügynökség tudósítója később látta, amint a rendfenntartó erők kiszorítanak körülbelül kétszáz embert egy piacról, és lezárják a városrészbe vezető utcákat.

Az amerikai hírügynökség jelentése szerint urumcsi lakosok látták, amint rendőrök üldözőbe vettek egy férfit, majd amikor elfogták, ütötték, rúgták.

A múlt heti zavargásoknak 184 halálos és 1680 sérült áldozata volt, utóbbiak közül 216-nak az állapota súlyos, 74-nek válságos.