Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódik a különleges rendeltetésű szakalap felkészítés

Szöveg: Végh Krisztina zászlós | Fotó: Kertész László |  2023. március 4. 12:31

Hatodik hete tart a szakalap felkészítés az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandárnál. A végrehajtó állomány második hete tartózkodik Táborfalván, ahol tereptant, alapharcászatot, veszélyes terepszakaszok leküzdését, harcérintkezésre reagálást, valamint egyéni és kötelék különleges műveleti lőgyakorlatot hajtanak végre.

szakalap7

A katonák elmondása szerint a felkészítés nagyon jó alapot ad, akár szakaszparancsnoki, akár végrehajtói szinten. A tematika szerint egy kicsit mindenki belekóstol a különböző beosztásokba: gyakorolják, hogy hogyan kell vezetni egy rajt, vagy akár egy szakaszt is, hogyan tervezzenek meg egy műveletet és hogyan hajtsák végre.

Ottjártunkkor szakasz kötelékben haladtak, amikor támadás érte őket. Az ellenség és a terep gyors elemzése után a szakaszparancsnok úgy döntött, átkarolást hajtanak végre. Ennek a mozzanatnak kritikus eleme a tűztámogatás és a mozgások összehangolása. Miután az ellenséges erőket leküzdötték, átvizsgálás következett. Minden „érzékeny”, illetve fontos anyagot – úgymint térkép, kommunikációs eszközök, iratok – begyűjtöttek, hogy a későbbiekben átadhassák kivizsgálásra. Ezt követően visszatértek a biztosítási helyükhöz, a tűzharcot jelentették az elöljárónak, majd a szakasz folytatta a feladatát.