Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Századik születésnapja alkalmából köszöntötték

Szöveg: MH KIKNYP | Fotó: a parancsnokság felvételei |  2023. március 4. 12:09

Századik születésnapja alkalmából köszöntötte Kovács Ferenc nyugállományú alezredest Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke. A centenáriumi születésnapi emléklapot és emléktárgyat Durgó Tamás alezredes, az MH Katonai Igazgatási Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) parancsnoka adta át március 2-án, Budapesten.

3

Kovács Ferenc nyugállományú alezredes 1923. március 2-án született a Komárom-Esztergom vármegyei Kisbéren. Kezdetben villanyszerelő tanulóként, majd segédként dolgozott különböző helyeken. 1953-ban a Budapesti Műszaki Egyetem hadmérnöki karán szerzett villamosmérnöki diplomát. Ekkor kezdte katonai pályafutását főhadnagyként a Haditechnikai Intézet Lokátor Kísérleti Állomásán. Később az Országos Légvégvédelmi Parancsnokságon szolgált különböző beosztásokban mérnökként, vezetőmérnökként. 1973-ban visszakerült a Haditechnikai Intézethez, majd 1978-ban innen vonult nyugállományba alezredesként.

Kovács Ferenc nyugállományú alezredes aktív pályája során folyamatosan képezte magát. A Szovjetunióban, a Légvédelmi Rakétamérnöki Főiskolán is tanult. Nyugdíjas éveiben pedig a katedrán állva tanította az egyetemi hallgatóknak a mikrohullámú technika ismereteit. Kovács Ferenc nyugállományú alezredes, – ahogy az elmúlt évtizedekben – napjainkban is igyekszik fejleszteni, frissen tartani tudását, most a mesterséges intelligencia iránt is érdeklődik.

Pályafutása során számos elismerésben részesült, a Haza Szolgálatában Érdem Érem arany fokozatát több alkalommal is megkapta. Feleségével, Zsuzsannával immár hetven éve élnek együtt boldog házasságban, egy fiuk és egy unokájuk született.

Köszöntésekor Kovács Ferenc nyugállományú alezredes külön elismerését fejezte ki az MH KIKNYP 1. Hadkiegészítő és Toborzó Központjának, kiemelten Szabó Tünde őrnagynak, az érdekvédelmi részleg vezetőjének az elmúlt években végzett humángondoskodási tevékenységéért.