Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódik a thai-kambodzsai konfliktus

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 28. 17:43

Thaiföld csapaterősítést hajtott végre április 28-án, csütörtökön Kambodzsával közös határának vitatott szakaszán, ahol immár hét napja dúl a harc a két ország hadserege között. Továbbra is tüzérséggel támadják egymást, és az összecsapások halálos áldozatainak száma 15-re nőtt egy thaiföldi katona elestével – közölték a két oldal katonai forrásai.

A tűzpárbaj reggelre abbamaradt, de mindkét fél a legmagasabb készültségi fokon van. Az egy halálos áldozaton kívül Thaiföld további hét katonája megsebesült.

A thaiföldi hadsereg regionális szóvivője kijelentette, hogy soha nem támadnak elsőként, és a csapaterősítés csak válasz a kambodzsai erősítésre.

Mindkét fél a másikat vádolja azzal, hogy elsőnek támadott.

A harcok miatt több mint 50 ezer lakost kellett elköltöztetni a Dangrek-hegység erdeiből. A harcok két vitatott hovatartozású, XII. századi hindu templom közelében folynak.

Hun Sen kambodzsai kormányfő szerdán azt mondta: Thaiföld jelenlegi kormánya úgy szereti a háborút, ahogy ő egyetlen korábbi thai kormánytól sem látta. Mindamellett tűzszünetet javasolt, és üdvözölte, hogy a jövő hónap elején Indonéziában tárgyalhat Abhiszit Veddzsadzsiva thaiföldi miniszterelnökkel.

Címkéktüzér