Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódnak a harcok Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 3. 12:32

Április 2-án, hétfőn továbbra is lőtték a szíriai rendszer csapatai a lázadók erősségeit, figyelmen kívül hagyva az előző napi isztambuli tanácskozás figyelmeztetését.

A hivatalos szíriai média a maga részéről bírálta a „Szíria barátai" elnevezésű isztambuli konferenciát, és „Szíria ellenségeinek" tanácskozásaként bélyegezte meg. A déli órákig összesen tizenegy ember halt meg a hétfői harcokban, közöttük négy civil. A csatározások az ország északi részére összpontosultak, hogy ott megadásra késztessék a lázadás bástyáit.

Hasz faluban a kormányerők házakat gyújtottak fel, és civilek tucatjait vették őrizetbe. Két másik falut, Deir-Szubolt és Farkiát összesen több mint harminc lövedék érte – mondta Nureddín Abdo az Idlib tartományi forradalmi tanácstól, hozzátéve, hogy a hadsereg harckocsik támogatásával bevette Magára falut, „házakat kutatott át, néhányat felgyújtott, és fiatalokat vett őrizetbe".

Az ország második legnagyobb városában, Aleppóban egy kioszkban elraktározott robbanószerek robbantak fel az egyetem villamosmérnöki kara közelében.

A déli Deraa tartományban, az ellenállás bölcsőjében a rendfenntartó erők szintén házkutatásokat és őrizetbe vételeket hajtottak végre – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) és a Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC). A középső Homsz tartományban nehézgépfegyverek heves tüzének hangjai hallatszottak kora reggel Hamídíje és Szúk-al-Hasís körzetében.

A főváros, Damaszkusz Mardzse negyedében négy rendőr sebesülését és üzletek megrongálódását okozta egy nagy robbanás a Kinda hotel közelében – jelentette az al-Ihbaríja hivatalos televízió.

Vasárnap az erőszakos cselekményeknek legkevesebb negyven halottjuk volt Szíria-szerte az OSDH adatai szerint, amely úgy becsüli, hogy közelít a tízezerhez a harcok halálos áldozatainak száma a Bassár el-Aszad elnök rendszere elleni tiltakozó mozgalom egy évvel ezelőtti kezdete óta.

Címkékharckocsijog