Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Távoli helyeken segített az összekötő csoport

Szöveg: MH PRT 12. sajtótiszt |  2012. április 3. 11:26

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) egyik alapvető feladata a kormányzati és biztonsági szervek támogatása. A kontingens felelősségi területéhez tartozó járásokat az összekötő csoportok (Liaison Team, LT) járják: fő feladataik közé tartozik a helyi vezetőkkel történő tárgyalásokon való részvétel, valamint információ gyűjtése a területekről. Az északi területeket igen nehéz megközelíteni, mivel néha járhatatlan hegyi utakon és köves folyómedreken kell átkelni.

1595933729
Az egyik ilyen északi járás Burka, amely a tengerszint felett 1600 méter magasan található, s amelyet négy-öt órás menettel lehet csak elérni. A járásban leginkább állattenyésztéssel foglalkoznak a helyi lakosok. A természeti adottságok nemcsak a mezőgazdaságnak kedveznek, hanem sajnos jó búvóhelyül is szolgálnak az ellenséges erők számára. Ezen a területen már több biztonsági műveletet hajtottak végre a nemzetközi erők (ISAF). Ezért is fontos, hogy az afgán lakosság és a biztonsági szervezetek tudják: az MH PRT támogatja őket.

E támogatás keretében Kerezsi Norbert alezredes, parancsnokhelyettes és Legoza Imre főhadnagy, az LT parancsnoka nemrég húsz sátrat és száz árvízvédelmi sánckosarat (gabion) adott át Mahmud Sadad járási kormányzónak.

„A hegyekben megolvadt hó a kis patakokat folyókká duzzasztja, ami nemcsak az emberek életét veszélyezteti, hanem mindent elpusztít, ami az útjába kerül. Ez a segítség a magyar kontingenstől létfontosságú volt számunkra, köszönet érte" – mondta a járási kormányzó.

Amíg a felnőtteknek a tavasz az árvíz elleni küzdelemről szól, addig a tanulóknak becsöngetnek az iskolába. Burka járás egyik legnagyobb középiskolájában négyszáz diák számára kezdődött el a tanév. Az LT író-falitáblákkal, több száz füzettel, tollal, ceruzákkal, tolltartóval, iskolatáskákkal, valamint foci- és röplabdával ajándékozta meg a kisdiákokat.

CímkékárvízPRT