Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódtak a harcok Szíria több pontján

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 20. 11:11

Szíriában 25 ember vesztette életét a március 19-i, hétfői összecsapásokban, közülük kilenc volt civil, a többiek a belbiztonsági erők és a fegyveres felkelők közül kerültek ki – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A szervezet a legjelentősebbnek a Damaszkusz egyik fontos negyedében lezajlott összecsapást minősítette, amelyben szerinte hatan, a kormány szerint négyen estek el. Ez az éjszakai akció jutott a legközelebb a damaszkuszi biztonsági központhoz a felkelés tavaly márciusi kezdte óta – emelte ki az OSDH elnöke. Damaszkusz két peremvárosában is voltak fegyveres incidensek.

Az ország északi részén Idlíb tartományban a kormányerők megtámadták a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) parancsnokának, Rijád al-Aszaad ezredesnek a szülőfaluját, noha ő már régen a szomszédos Törökországba emigrált. A török határon mintegy 16 ezer ember menekült a hegyekbe, de még az országon belül. „Olyan közel vagyunk a határhoz, hogy az elnök nem kockázathatja meg a légierő bevetését, mert fél a törököktől" – mondta egyikük.

Összecsapásokat jelentettek délről, Deraa tartományból is, ahol nyolc katona esett el. Keleten Deir ez-Zór városban az SZSZH elfoglalt egy negyedet, és igyekszik megvédeni a reguláris erőktől.

Szíriába érkezett hétfőn Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár öt szakértője, hogy megvitassa egy esetleges nemzetközi megfigyelő csoport helyszínre küldésének lehetőségét. Annan az ENSZ és az Arab Liga közös különmegbízottja. „Újabb damaszkuszi látogatása nagyban függ a szakértőknek adott szíriai választól" – mondta a politikus szóvivője.

Jelen van már Szíriában, és munkába is kezdett hétfőn az Iszlám Együttműködés Szervezete és az ENSZ közös humanitárius helyzetfelmérő csoportja, amely azonban a kormány felügyelete alatt végzi munkáját.

Szíria további nemzetközi elszigetelődését jelző hétfői hír, hogy Finnország is bezárta damaszkuszi nagykövetségét, a diplomatái hazautaztak, és a külügyminisztérium erre biztatja a többi finn állampolgárt is.