Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fontos az érzékenyítés a területvédelmi ezred számára

Szöveg: Józan Tímea hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. augusztus 21. 7:18

A migrációs válsághelyzet, a koronavírus-járvány kezelése és a különböző civil rendezvényeken való részvétel miatt a társadalom nyitottabbá vált a honvédség iránt, emiatt fontossá vált a honvédség érzékenyítése is.

20220818-MH6TVE (1)

Ez a hét is sporttal kezdődött az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred katonái számára, azonban ezúttal egy civil is csatlakozott a futókhoz. Lengyel Zsófia a székesfehérvári önkormányzatnál dolgozik, mint esélyegyenlőségi referens - nem véletlenül, hiszen Zsófi látássérült. De ez sem tántorította el a honvédekkel való közös futástól, ugyanis gyerekkori álma volt, hogy katona lehessen, mielőtt fokozatosan romlani kezdett a látása.

Zsófi a sportpályán várta a katonákat négylábú segédjével, Mokka névre hallgató vakvezető kutyájával. A bemutatkozást követően elmesélte, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznie, akár a mindennapok, akár a sport kapcsán. Korábban ugyanis a paratriatlon EB-n is részt vett, amire az ezred önkéntes tartalékos katonája, Janota Zoltán tartalékos hadnagy készítette fel, innen ered az ismeretség is.

Egy vezető futókötél segítségével a katonák kipróbálhatták hogyan fussanak egy alig látó személlyel, mire kell odafigyelni, mikor kell figyelmeztetni a mellettünk futót, mik azok a tényezők, amik befolyásolhatják a közös futás tempóját. Zsófi a gumikarabéllyal való futást is kipróbálta, így ő is átérezhette, milyen érzés „fegyverrel” futni. „Számomra a legnehezebb élményt szerezni, a látásom hiánya miatt, ezért köszönöm, hogy részt vehetek veletek a futáson” - mondta Zsófi, akinek nagyon tetszett az ezred katonáival való közös futás, a jövőben szeretne rendszeresen részt venni a testnevelési foglalkozásokon is.

Címkéksport