Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Forró a helyzet Jemenben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 4. 6:16

Az al-Kaida bizonyos jelek szerint terrorista merényletre készül a jemeni fővárosban, esetleg az ottani amerikai nagykövetség ellen, állította John Brennan, Barack Obama elnök terrorizmusellenes főtanácsadója a CNN hírtelevízióban. Brennan az “aktív al-Kaida fenyegetéssel” indokolta az amerikai diplomáciai képviselet vasárnapi bezárását Szanaában.

Az Egyesült Államok eltökélt, hogy megsemmisítse az al-Kaidát, legyen az akár Pakisztánban, Afganisztánban vagy Jemenben, szögezte le. Hozzátette ugyanakkor, Washington a szóban forgó fenyegetés ellenére nem kíván a terrorizmus elleni globális küzdelemben újabb frontot nyitni Jemenben.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szanaai nagykövetsége vasárnap közölte, hogy biztonsági okokból bezár. Arról nem adtak tájékoztatást, hogy a külképviseletek meddig maradnak zárva.

Obama főtanácsadója szerint az al-Kaida terrorhálózat több száz tagja tevékenykedik Jemenben. Szerinte az arab ország kormányának hatékonyabban kell fellépnie a terroristákkal szemben.

Az Egyesült Államok 2009-ben 67 millió dollárral támogatta Jement, hogy biztonsági erői felkészüljenek az al-Kaida elleni harcra. Ennél nagyobb, 112 millió dolláros amerikai segítséget csak Pakisztán kapott a terrorizmus elleni küzdelemben.

Ali Abdullah Száleh jemeni elnök vasárnap felajánlotta országa további segítségét David Petraeus amerikai tábornoknak az Egyesült Államok terrorellenes harcához, jelentette a CNN hírtelevízió amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva. Abu Bakr al-Kurbi jemeni külügyminiszter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nincs olyan megállapodás, amely alapján az Egyesült Államok saját belátása szerint lőhetne vagy bombázhatna célpontokat Jemenben. Mint mondta, országa csak titkosszolgálati információkat oszt meg más országokkal.

Elszivárognak Pakisztánból

Meggyengült az al-Kaida terrorhálózat Pakisztánban, és emberei kénytelenek onnan áttelepülni olyan országokba, mint Jemen vagy Szomália, mondta Gordon Brown brit miniszterelnök a BBC heti politikai magazinműsorában.

Szerinte sikerült “szétszórni az al-Kaida szervezeteit" az Afganisztánnal határos dél-vazirisztáni térségben, ezért máshol tűnnek fel terrorközpontok, de ezek már nem lesznek olyan erősek, mint amilyen az al-Kaida volt Pakisztánban és Afganisztánban. Brown szerint világszerte figyelni kell az olyan országokra, amelyekben az állam működése veszélybe került, mert ott lehet mozgásterük a terrorszervezeteknek.

Az elmúlt hetekben Jemen került a nemzetközi figyelem középpontjába, miután kiderült, hogy az egyik amerikai repülőgépen elkövetett merényletkísérlet nigériai gyanúsítottja Jemenben került kapcsolatba szélsőségesekkel. A 23 éves Umar Farouk Abdulmutallab december 25-én a testére erősített robbanó eleggyel sikertelenül próbálta felrobbantani az amerikai Delta-Northwest légitársaság egyik Airbus A330-as utasszállító repülőgépét, amely Amszterdamból Detroitba tartott.

A londoni miniszterelnöki hivatal január 1-jén bejelentette, hogy Gordon Brown nemzetközi konferenciát hívott össze a hónap végére Jemen ügyében. A Downing Street közleménye szerint az értekezletet a január 28-ra korábban meghirdetett londoni Afganisztán-konferenciával párhuzamosan tartanák.

A brit kormányfő újévi üzenetében leszögezte: szerinte már Jemen is térségi és globális fenyegetést jelent, mert az ország a terroristák potenciális menedékévé vált.

A BBC televíziónak adott vasárnapi interjúban Brown megerősítette, hogy rövid időn belül jelentősen megszigorítják a biztonsági ellenőrzést a brit repülőtereken. Megkezdik az emberi test egészéről képet mutató átvilágító berendezések telepítését, a kézipoggyászokat robbanószer-részecskék észlelésére alkalmas eszközökkel vizsgálják meg, és az átszálló utasokat is biztonsági ellenőrzésnek vetik alá.