Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Francia emléktermet avattak

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2022. március 30. 20:19

A második világháború alatt Magyarországra szökött francia foglyoknak kialakított emléktermet avattak fel március 29-én, a balatonboglári Fischl házban. A rendezvényen részt vett dr. Balogh András József ezredes, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke is.

L7X_9326

1940-1945. között mintegy ezerkétszáz, német táborból megszökött francia hadifogoly lelt menedéket Magyarországon, többségük Balatonbogláron. Bár hazánk Németország szövetségese volt a keleti fronton, de nem állt háborúban Franciaországgal. Éppen ezért nemcsak a magánszemélyek, hanem a magyar állam is szívélyesen bánt a francia katonákkal, a korabeli magyar hatóságok a németek felszólításai ellenére sem adtak ki senkit. A francia katonák 1944-ig éltek a Balatonnál, gyakorlatilag szabadon mozoghattak és dolgozhattak is.

A francia emléktermet - ami közvetlenül az azonos tematikájú lengyel kiállítási szoba mellett található a balatonboglári Fischl házban - Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete és Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere avatta fel. Mint elhangzott: azért alakították ki az emlékszobát, „hogy megemlékezzünk a szolidaritás eme kiemelkedő példájáról”.

L7X_9291

A háborús Európában sehol máshol nem fordulhatott elő az, ami Balatonbogláron 1942-43-ban, amikor az ide menekült francia katonák a nemzeti ünnepüket katonai tiszteletadással, azaz kardrántással és zászlófelvonással ünnepelhették meg.

A kiállítás bejáratánál a Balaton partján a francia trikolórt felhúzó katona képe fogadja a látogatót. A tárlat létrejöttében - a kutatómunkában és a megvalósításban egyaránt - kiemelt szerepe volt a francia nagykövetségnek, a balatonboglári önkormányzatnak, a Magyar Kitüntetettek Szövetségének, valamint a szponzoroknak is.

A megnyitón – mások mellett – részt vett Móring József országgyűlési képviselő is.

L7X_9350
Kapcsolódó cikkek