Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ideiglenes paradicsom” a szabadság útján

Szöveg: Antal Ferenc |  2018. október 10. 21:50

Kiállítással, kerekasztal-beszélgetéssel és filmvetítéssel emlékeztek meg a második világháborúban Magyarországra menekült francia katonákról október 10-én, szerdán, a budapesti Francia Intézetben.

1599194538
A beszélgetésen dr. Balogh András József, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára is részt vett, aki 2015-ben az egyik francia katona, Paul Lemaire: A szabadság hídja című könyvét magyarra fordította.

A mai nap arról szól, hogy megkeressük a közös kulturális és történelmi pontokat és ez egy olyan pont a második világháború időszakában, ahol a magyarok messzemenőkig a legszimpatikusabb oldalukat mutatták – mondta kérdésünkre a helyettes államtitkár, hozzátéve: kevesen tudják, hogy több ezer hazánkba menekült francia katona lelt otthonra és szabadságra Magyarországon, egészen hazánk 1944-es német megszállásáig.

1599194538
Dr. Balogh András József kiemelte azt is: „a franciák mérhetetlen melegséggel, hálával és szeretettel emlékeznek erről az időszakról és ez az általam lefordított emlékiratból is sugárzik. Nagyon fontos, hogy Magyarország a háborúban a németek oldalán harcolt, de nem üzent hadat Franciaországnak. Éppen ezért nemcsak a magánszemélyek, hanem a magyar állam is szívélyesen bánt a francia katonákkal, a korabeli magyar hatóságok a németek felszólításai ellenére sem adtak ki senkit" – tette hozzá.

1599194539
A rendezvényen Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete és Frédéric Rauser, a magyarországi Francia Intézet igazgatója üdvözölte a jelenlévőket, majd Martonyi János, Magyarország egykori külügyminisztere, René Roudaut, Franciaország volt magyarországi nagykövete és a Magyar Intézet Barátai Alapítvány elnöke méltatta a francia-magyar kapcsolatokat.

1599194540
Ezzel kapcsolatban dr. Balogh András József kérdésünkre úgy fogalmazott: nagyon fontos, hogy egy volt francia nagykövettől hangzottak el a magyarokat méltató szavak. Ugyanis sehol a háborús Európában nem fordulhatott elő az, ami Balatonbogláron 1943-ban, amikor az ide menekült francia katonák a nemzeti ünnepüket katonai tiszteletadással – kardrántással és zászlófelvonással – ünnepelhették. Példátlan az is, hogy a magyar honvédelmi miniszter döntése alapján az ide került francia tisztek és altisztek a magyar tiszti és altiszti zsoldnak megfelelő összeget kapták napidíjban a magyar államtól. Nagy jelentőségű a volt francia nagykövet azon kijelentése is, miszerint: el kell ismerniük, amíg mi, magyarok szívélyesen bántunk a francia hadifoglyokkal, ez cserébe nem mondató el Franciaországról, hiszen 1945-ben a francia fogságba került közel 12 000 magyar hadifogoly pokoli évet élt meg.

A szervezők megköszönték a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum támogatását.

A rendezvény az október 19-éig megtekinthető kiállítás megnyitójával, majd filmvetítéssel ért véget.

1599194540
Fotó: Tóth László