Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai Harry S. Truman repülőgép-hordozó is részt vesz a NATO hónap végi hadgyakorlatán

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2018. október 10. 20:56

A Harry S. Truman amerikai repülőgép-hordozó is részt vesz a NATO hónap végi norvégiai hadgyakorlatán, mely a legnagyobb a szövetség történetében a hidegháború vége óta – közölte október 9-én az Egyesült Államok európai haditengerészeti erőinek parancsnoka.

„Az amerikai haditengerészet ezzel rugalmasságát, gyorsaságát és elkötelezettségét kívánja demonstrálni" – jelentette ki James Foggo admirális. A Nimitz osztályú, nukleáris meghajtású repülőgép-hordozónak és kísérőhajóinak csatlakozásával immár nagyjából 50 ezerre nőtt a Trident nevű hadgyakorlaton részt vevő katonák száma. A katonák 150 repülőgéppel és helikopterrel, több mint 60 hadihajóval és 10 ezer harckocsival egy tagállam elleni támadásra adandó kollektív reagálást imitálnak.

A NATO főtitkára hangsúlyozta, hogy az október 25-től november 7-ig tartó észak-norvégiai gyakorlat védelmi célokat szolgál, nem irányul egyetlen ország ellen sem. Oroszország augusztusban az ország történelmének eddigi legnagyobb hadgyakorlatát rendezte meg nagyjából 300 ezer katona, több mint ezer repülőgép, helikopter és drón, mintegy 36 ezer páncélos és páncélozott harcjármű, valamint 80 hadi- és kisegítő hajó felvonultatásával.