Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Francia hadihajó úton Líbia felé

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 3. 20:50

Franciaország Líbia partjaihoz küldi a Mistral helikopterhordozó hadihajót – jelentették be szerdán Párizsban. A jelenleg az Atlanti-óceánon, Portugália magasságában járó hajó az egyiptomi vendégmunkások kimenekítését fogja támogatni az Európai Unió által elfogadott tervek keretében – közölte a védelmi minisztérium. A Mistral támadó feladatokra szolgáló partra szállító hajó, s a fedélzetén páncélosok is lehetnek. Elkíséri egy francia fregatt is.

Megérkezett eközben a líbiai partok közelébe a Szucsou (Xuzhou) kínai rakétafregatt, amelyet a kínaiak evakuálására küldtek. A líbiai vizek felé tart ezen kívül két amerikai hadihajó: a Kersarge helikopterhordozó és egy partra szállító teherhajó, brit részről a Westminster fregatt, Kanadából a Charlottetown fregatt és a Choi Young dél-koreai hadihajó. A német Brandenburg és Rheinland-Pfalz fregatt a máltai fővárosnál horgonyzott le a Berlin nevű ellátó hajóval együtt.

Rómában azt közölték, hogy a következő 24-48 óra során olasz hadihajók is elindulnak. A kormány azt is bejelentette, hogy küldenek egy segélyekkel megrakott hajót is, „amint a biztonsági körülmények megengedik". Törökország szintén jelen van a térségben két fregattjával, amelyek a török állampolgárok kimenekítésében vettek részt.