Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Francia hadihajókat vásárolna Oroszország

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. február 9. 8:41

Franciaország tanulmányozza Oroszország újabb kérését az eredetileg tervezett egy helyett négy Mistral típusú helikopterhordozó megvásárlására – közölte hétfőn a francia védelmi minisztérium. Jacques de Lajugie, a tárca fegyverkezési igazgatóságának nemzetközi igazgatója elmondta, hogy egyelőre csak az orosz vezérkar technikai kéréséről van szó, amely „politikai szinten még nem fogalmazódott meg”.

Franciaország korábban jelezte együttműködési szándékát egy hadihajó eladásában – emlékeztetett Lajugie. Hozzátette: az újabb orosz kérésre a következő hetekben várható a válasz. A döntést a legmagasabb szintű állami hatóságoknak kell meghozniuk.

A tavaly novemberi bejelentéskor a balti államok mellett Grúzia és amerikai képviselők is aggodalmuknak adtak hangot az orosz vásárlási szándék miatt. A volt szovjet tagköztársaságok szerint Moszkva francia hadihajókkal kívánja megakadályozni a Balti- és a Fekete-tengeren a NATO keleti terjeszkedését, visszaszorítani a nyugati befolyást. Álláspontjuk szerint a 200 méter hosszú és 32 méter széles Mistral osztályú helikopterhordozó alkalmas lehet a balti államok vagy Grúzia megtámadására.

NATO-tagállam még soha nem írt alá fegyvereladási szerződést Moszkvával. A francia védelmi minisztérium képviselője ugyanakkor megemlítette, hogy Oroszország már felvette a kapcsolatot néhány konkurenssel, hasonló hadihajók vásárlása végett.

A tavalyi novemberi francia-orosz miniszterelnöki találkozót követően Francois Fillon francia kormányfő úgy nyilatkozott, hogy Párizs „kész együttműködni" Moszkvával egy Mistral eladásával kapcsolatosan. A francia kormány politikai jóváhagyása után érkezett az orosz kérés további három hadihajó eladására.

Az új orosz katonai doktrínáról közölt kommentárjában a Moszkovszkij Komszomolec című orosz lap hétfői számában többé-kevésbé eldöntött tényként kezelte legalább egy Mistral megvételét. Az újság úgy tudja: Dmitrij Medvegyev elnök „végső jóváhagyását" adta az „5-600 millió eurós összegű szerződéshez", amelynek aláírására a lap szerint az orosz államfő március 2-i párizsi látogatása során kerülhet sor.